sobota, 31 sierpnia 2013

Tiramisu najlepsze na świecie!!!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Składniki: na 6 porcji
na masę
6 żółtek
6 łyżek cukru
500 g mascarpone
200 g śmietany 30%
do przekładania:
biszkopty podłużne
kakao do posypania
do nasączania:
2/3 szklanki mocnej kawy
100 ml likieru Amaretto
Przygotowanie:
1. Żółtka wraz z cukrem ucieraj w szklanej lub metalowej misce nad garnkiem z gotująca się wodą (na średnim ogniu) około 7 minut, do momentu kiedy masa będzie gęsta i kremowa, a cukier dobrze rozpuszczony. (należy uważać aby żółtka się nie ścięły i aby nie powstała jajecznica)*. Odłożyć na chwilę aby ostygła.
2. Przygotować mocną kawę. Wymieszać ją z likierem Amaretto. Wystudzić
3. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno.
4. Do masy z żółtek dodać  500 g mascarpone. Całość wymieszać mikserem na jednolita masę.
5. Do masy z żółtek i mascarpone dodać ubitą śmietanę i delikatnie ją wmieszać za pomocą trzepaczki.
6. Do przygotowanych pucharków na dno wyłożyć kawałek biszkoptu i obficie nasączyć go naparem z kawy i likieru, wyłożyć na niego krem z mascarpone, pruszyć kakao. Czynność tą powtórzyć trzy razy.
7. Każdy pucharek na wierzchu oprószyć kakao. Umieścić w lodówce na minimum 2 godziny.
* Ubijanie żółtek w kąpieli wodnej spowoduje że masa będzie zwarta, a jednocześnie deser nabierze lekkości i puszystości. Jeżeli deser ma byc podawany w upalny dzień mozna dodać do masy 1 łyżkę żelatyny rozpuszczonej w 2 łyżkach wody.
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Smacznego:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz