sobota, 31 sierpnia 2013

murzynek z wisniami

Desery
Pyszne, latwe do wykoniania ciasto- w sam raz do popoludniowej kawy :) Nie jest zbyt slodkie dzieki dodatkowi wisni- szczerze polecam.

Składniki

  • 200 g margaryny
  • 230 g cukru + 2 lyzki cukru wanilinowego
  • 3 czubate lyzki kakao
  • 3 lyzki oleju
  • 1/3 szklanki wody
  • 5 jaj
  • 350 g maki pszennej
  • lyzeczka proszku do pieczenia
  • 500 g wisni
  • cukier puder do posypania
> 6 os.> 60 minłatwetanie

Przygotowanie

  1.  
    Margaryne wlozyc do rondelka, dodac cukry, kakao, olej i wode- podgrzewac na wolnym ogniu, ciagle mieszajac, az do roztopienia sie skladnikow. Mase wystudzic.
  2. Do przestudzonej masy dodawac po kolei zoltka, make wymieszana z proszkiem do pieczenia i dokladnie wymieszac (ciasto bedzie bardzo geste). Ubic 5 bialek na sztywna piane, dodawac je stopniowo do ciasta i powoli, dokladnie wymieszac. 
  3. Keksowke (10x 35 cm) wysmarowac margaryna i posypac bulka tarta. Wlac ciasto do formy, posypac obficie wydrylowanymi wisniami (wisnie przed wylozeniem na ciasto mozna obtoczyc delikatnie w mace- dzieki temu nie opadna na dno ciasta).
    Piec ciasto w nagrzanym do 180 stopni piekarniku okolo 55-60 minut (sprawdzic patyczkiem).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz