Składniki
- - pół kostki drożdży ( 50g)
- - pól szklanki oleju
- - szklanka cukru
- - szklanka mleka
- - 3 jajka
- - 500g mąki
- - 100g mielonych migdałów
- - 100g mąki pszennej
- -200 g masła
- - 100g cukru pudru
- - do tego wydrylowane śliwki, borówki

Etapy przygotowania
Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, na to wsypujemy cukier, mleko, olej i wbijamy jajka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy to na 3 godziny- nie mieszamy. Po tym czasie dosypujemy mąkę, mieszamy- ciasto ma być kleiste - nie elastyczne jak przy ciastach drożdżowych wyrabianych i przelewamy do formy okrągłej tortowej 26cm. Wsypujemy na wierzch owoce. Z masła, mąki pszennej i zmielonych migdałów oraz cukru pudru wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy owoce . Całość odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia- w ciepłe miejsce . Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu ) na ok. 45 min.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz