sobota, 31 sierpnia 2013

Drożdżówka ze śliwkami, borówkami i orzechową kruszonką

przepis z blogu mojegotowanie.pl

Składniki

  • - pół kostki drożdży ( 50g)
  • - pól szklanki oleju
  • - szklanka cukru
  • - szklanka mleka
  • - 3 jajka
  • - 500g mąki
  • - 100g mielonych migdałów
  • - 100g mąki pszennej
  • -200 g masła
  • - 100g cukru pudru
  • - do tego wydrylowane śliwki, borówki

Drożdżówka ze śliwkami, borówkami i orzechową kruszonką Bilcia

Etapy przygotowania

Drożdże rozkruszamy i wrzucamy do miski, na to wsypujemy cukier, mleko, olej i wbijamy jajka. Przykrywamy ściereczką i zostawiamy to na 3 godziny- nie mieszamy. Po tym czasie dosypujemy mąkę, mieszamy- ciasto ma być kleiste - nie elastyczne jak przy ciastach drożdżowych wyrabianych i przelewamy do formy okrągłej tortowej 26cm. Wsypujemy na wierzch owoce. Z masła, mąki pszennej i zmielonych migdałów oraz cukru pudru wyrabiamy kruszonkę, którą posypujemy owoce . Całość odstawiamy na pół godzinki do wyrośnięcia- w ciepłe miejsce . Wszystko wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160C ( przy termoobiegu ) na ok. 45 min.
BilciaBilcia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz