
Dziś u mnie mega cytrynowo. Zrobiłam ciasto cytrynowe i domowy lemon curd, który jutro wykorzystam do cytrynowego tortu. Teraz jednak przedstawiam Wam niezwykłe ciasto. Puchowe, skałdające sie z dwóch warstw: słodkiej i kwaśnej. Kiepsko to wyszło na zdjęciu ale warstwy naprawdę były dwie, przedzielone kawałkami ananasa. Niestety miłośnicy słodkich wypieków nie będą zachwyceni, to ciasto raczej dla wielbicieli cytryny i kwaśnych smaków. Warto jednak spróbować.
Składniki:
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Z podanych składników upiec biszkopt w foremce 24*24cm. Wystudzić. Pozostawić w formie.
na masę cytrynowo-ananasową:
- puszka ananasa w kawałkach
- sok z dwóch cytryn
- 1 szklanka cukru
- 3 żółtka
- 2 budynie cytrynowe (lub waniliowe)
- 1 łyżka mąki pszennej
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 200 g masła
Ananasa odsączyć z syropu. Do syropu dodać sok z cytryny i tyle wody, żeby w sumie było 2 i pół szklanki. Dodać cukier. Przelać do garnka i zagotować. Żółtka, budynie,mąkę i skrobię rozmieszać z 3/4 szklanki wody i wlać na gotujący się sok. Ugotować jak budyń. Ostudzić, zmiksować z miękkim masłem.
Masę rozsmarować na biszkopcie i rozłożyć na wierzchu kawałki ananasa.
na piankę cytrynową:
- 500 ml kremówki
- 2 galaretki cytrynowe
- 1 łyżka cukru pudru
Galaretki rozpuścić w 3/4 szklanki wody. Kremówkę ubić z pudrem i połączyć z galaretką. Wylać na ananasy. Odstawić do stężenia.
dodatkowo:
- 1 duża paczka herbatników
- 1 tabliczka gorzkiej czekolady
- 2 łyżki kremówki
- kilka kostek białej czekolady (użyłam tej z bąbelkami, fajnie się sciera i wygląda jak kokos)zekoladą.
Herbatniki ułożyć na zastygającym cieście. Czkoladę rozpuścić z kremówką i polać ciasto. Posypać startą białą czekoladą.

Źródło: "100 nowych ciast siostry Anastazji" z moimi zmianami. Żelatynę zamieniłam na galaretki cytrynowe, do masy dodałam zamiast części wody sok z puszki ananasa. Zredukowałam ilość cytryn z 3 na 2, bo byłoby za kwaśne. I tak jest mocno cytrynowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz