Ktoś poprosił mnie o blok
no więc jest i to taki na bogato… Może różni się trochę od oryginalnego ale jest bardziej czekoladowy, bo wykonany z prawdziwej czekolady deserowej. Mleka w proszku jest w nim mało. Za to bakalii i orzechów w nim nie brak
Polecam trzymać w lodówce, źle znosi zbyt wysoką temperaturę… za to rozpływa się w ustach 



Smacznego 

2 czekolady deserowe
1 kostka miękkiego masła
100g mleka w proszku
50g kakao
100g cukru pudru
2 jajka
herbatniki, bakalie i orzechy- ilość zależy od upodobań 

Przygotowanie:
Czekoladę połamaną na kawałki roztapiamy w kąpieli wodnej i po roztopieniu i uzyskaniu gładkiej masy, pozostawiamy do przestudzenia. W tym czasie miękkie masło ucieramy na puszystą masę z cukrem pudrem, kakao, jajkami i mlekiem w proszku.
Następnie dodajemy roztopioną czekoladę i jeszcze krótko miksujemy przy pomocy miksera. Następnie dodajemy połamane herbatniki, bakalie i orzechy i całość delikatnie mieszamy przy pomocy łyżki. Masę przekładamy do formy wyłożonej folią aluminiową i chłodzimy przez całą noc.
Smacznego 

p.s. mój blok przypomina bardziej batony, bo miałam zbyt długą foremkę na porcję 

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz