sobota, 31 sierpnia 2013

Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh)

Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brzoskwinie zapiekane z ciastem
  • mąka pszenna 180 g
  • cukier 35 g
  • proszek do pieczenia 12g
  • soda oczyszczona 14 g
  • sól 12 g
  • masło 40 g
  • jogurt typu greckiego130 ml
  • esencja waniliowa 12 g
  • brzoskwinie 260 g
  • cukier muscovado 40 g
  • alkohol 30 g
  • mąka ziemniaczana 15 g
  • woda 30 ml
  • ciasto
  • soda - 1/4 łyżeczki
  • sól - 1/4 łyżeczki
  • masło - 40 g, zimne pokrojone w małą kostkę
  • owoce

Składniki:
Strasznie trudno było mi nazwać to danie, bo samo określenie „cobbler” może nie dla wszystkich być oczywiste. A chodzi o owoce przykryte porcją ciasta (w tym wypadku dość wyjątkowego, bo przygotowanego bez użycia jajek, bajecznie przy tym dobrego i puszystego).
Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brzoskwinie w tym deserze też nie są takie zwyczajne, bo zapieczone z ciemnym cukrem muscavado i austriackim Strohem, czyli aromatycznym alkoholem przypominającym nieco rum. Na dnie naczynek tworzy się więc gęsty karmelowy sos. Jednym słowem czysta rozpusta!
Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh)
Agata, 26 sierpnia 2013
Zdjęcie - Brzoskwinie zapiekane z ciastem (Cobbler z muscavado i Stroh) - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki
Sposób przygotowania
Brzoskwinie pokrój na ósemki, ułóż w naczyniu do zapiekania, posyp cukrem, skrop alkoholem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na 15 minut, w trakcie pieczenia wymieszaj owoce.
Mąkę ziemniaczaną rozprowadź w zimnej wodzie, polej nią upieczone owoce, wymieszaj.
Owoce przełóż do naczynek do zapiekania.
Do miski wsyp mąkę, sodę, proszek, cukier i sól, wymieszaj. Dodaj masło i mieszaj widelcem, aż uzyskasz konsystencję przypominającą kruszonkę. Dodaj jogurt i esencję waniliową, połącz wszystkie składniki (widelcem lub łyżką), aż powstanie jednolite ciasto.
Porcję ciasta ułóż na wierzchu owoców. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180 oC na ok. 20 minut, piecz aż ciasto się zarumieni. Podawaj na ciepło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz