Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru brązowego
1/2 szklanki cukru trzcinowego*
3/4 szklanki dobrego kakao w proszku
2 łyżeczki sody
1 łyżeczka proszku
1/2 łyżeczki soli
1-2 łyżeczki cynamonu w proszku
4 jajka, roztrzepane
3/4 szklanki oleju
3/4 szklanki soku jabłkowego
3 szklanki startej cukinii (ja użyłam jednej, bardzo dużej, wyszły prawie 4 szklanki)
* opcjonalnie można użyć 1 1/2 szklanki białego cukru
Polewa:
- 200g dobrej gorzkiej czekolady
- 200g gęstej śmietanki
Piec nagrzać do temperatury 170'C. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia.
Do większej miski przesiać mąkę, sodę, proszek, sól, cynamon i kakao. Wymieszać z cukrem. Wlać jajka, olej i sok, powoli dokładnie wymieszać. Dodać cukinię, wymieszać równomiernie.
Całość przełożyć do blaszki, wyrównać.
Piec ok 50 min (do czystego patyczka) - ja piekłam 45min
Śmietankę zagotować w rondelku, czekoladę posiekać. Rondelek zdjąć z ognia, wsypać czekoladę i wymieszać do jej rozpuszczenia. Schłodzić do temperatury pokojowej.
Posmarować wystudzone ciasto.
-
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz