
Składniki: (na około 20 trójkątnych batoników)
4 cienkie wafle bez dodatku cukru (ja użyłam naszych śląskich regionalnych Oblatów tradycyjnych bez cukru)*
100 g migdałów w łupinach
100 g suszonych moreli
100 g żurawiny suszonej ciętej
20 g rodzynek królewskich
Przygotowanie:
1. Wszystkie bakalie umieść w mikserze i zblenduj na zwartą masę. Miksuj tak długo aż zacznie tworzyć się kula.
2. Masę o grubości ok 1 cm wyłóż na wafel i przykryj ja z góry drugim waflem. Całość obciąż deską aby wafle przykleiły się do masy bakaliowej.
* OBLATY to pojedyncze, okrągłe wafle o różnych smakach, pieczone na Śląsku od końca XIX wieku. Ich wypiek zarówno w piekarniach jak i wielu śląskich domach odbywał się w żeliwnej, często zdobionej grawerem formie zwanej żelozkiem albo klyszczami. Delikatny aromat wafli uzyskuje się przez smarowanie form pszczelim woskiem oraz olejami o posmaku orzechów, migdałów, a nawet zamorskich korzeni. (tekst pochodzi ze strony producenta)






Smacznego:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz