
Krucha tarta z owocami na styl włoskiej crostaty lub francuskiej galette. Po prostu tarta pieczona bez foremki. W zdrowszej orkiszowej wersji. Bez wcześniejszego podpiekania spodu, który nie namaka (sok z brzoskwiń absorbuje skrobia ziemniaczana). Z aromatem świeżo zmielonego cynamonu, podana z lodami waniliowymi, skradnie Wasze serca tego lata :-).
Składniki na ciasto:
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej razowej (można też użyć mąki pszennej, mąki pszennej razowej lub mąki orkiszowej jasnej)
- 125 g masła, zimnego
- 3 łyżki cukru pudru
- szczypta soli
- 2 łyżeczki cynamonu
- 5 łyżek zimnej wody
Wszystkie składniki umieścić w naczyniu i szybko zagnieść. Z ciasta uformować kulę, spłaszczyć, owinąć folią, schłodzić w lodówce przez 30 minut. Ciasto można też wyrobić w malakserze.
Ponadto:
- 4 - 5 brzoskwiń
- 1/4 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki mąki (skrobi) ziemniaczanej lub skrobi kukurydzianej
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego, zmiksowanego i podgrzanego
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką wody, do posmarowania
- cukier trzcinowy, do oprószenia
Brzoskwinie obrać ze skórki (najłatwiej zanurzając je na chwilę we wrzątku - skórka bardzo łatwo się obiera). Przekroić na pół, usunąć pestkę, pokroić w grube półksiężyce.

W miseczce wymieszać cukier, cymanon, mąkę ziemniaczaną. Taką mieszanką oprószyć z każdej strony przygotowane kawałki brzoskwiń.
Schłodzone ciasto rozwałkować na koło o średnicy około 30 cm. Przenieść na dużą blaszkę do ciasteczek. Brzoskwinie poukładać na rozwałkowanym cieście, w okręgach, zaczynając od zewnętrznego, kończąc na środku, pozostawiając 3 cm od brzegu na zawinięcie ciasta. Ciasto zawinąć po bokach tarty, posmarować jajkiem i oprószyć cukrem trzcinowym.
Piec w temperaturze 190ºC przez 45 - 50 minut. Wyjąć, przełożyć na kratkę. Owoce posmarować glazurą z dżemu brzoskwiniowego.
Można podawać z lodami lub bitą śmietaną.
Smacznego :-).



Brak komentarzy:
Prześlij komentarz