
Uwielbiam brzoskwinie pod każda postacią. Na surowo, w deserach , ciastach na zimno i pieczonych, w przetworach i z grilla.
Właśnie ostatnio miałam okazję zaserwować pyszny deser z grillowanych brzoskwiń .
Świetnym dodatkiem do takich brzoskwiń może być serek mascarpone, ser pleśniowy, bita śmietana, miód, czekolada, ocet balsamiczny . Również lody o smaku ajerkoniaku i prażone płatki migdałowe okazały się doskonałym uzupełnieniem deseru.

Lody z advokatem
Składniki:
- mleko 200 ml
- żółtka 40 g
- cukier 50 g
- śmietana 30% 300 ml
- adwokat 100 ml
Grillowane brzoskwinie z lodami
Składniki:
- brzoskwinie 260 g
- cukier brązowy 13 g
- oliwa 5-10 ml
- lody 100 ml
- płatki migdałowe 30 g
- mięta świeża b.d.
- 3 brzoskwinie/lub nektarynki/
- 3 łyżeczki brązowego cukru
- 1-2 łyżeczki oliwy
- 2 dowolne porcje lodów z advokatem
- 2 łyżki płatków migdałowych
- świeże liście mięty do dekoracji
Wykonanie: -Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.


- 200 ml mleka
- 2 żółtka
- 4 łyżki cukru
- 300 ml śmietanki 30%
- 100 ml likieru /advocat/
-Żółtka utrzeć z cukrem.
-Mleko zagotować i połączyć z żółtkami.
-Podgrzewać do momentu zgęstnienia/ nie gotować/.
-Masę jajeczną dobrze wystudzić, po czym połączyć z zimą śmietaną i mocno schłodzić.
-Krótko zmiksować, dodać likier i przelać do zmrożonej misy maszynki do lodów.
-Postępować zgodnie z instrukcją.
-Lody przełożyć do pojemnika,wstawić do zamrażarki do chwili podania.

Brak komentarzy:
Prześlij komentarz