sobota, 31 sierpnia 2013

Grillowane brzoskwinie z lodami z advokatem

http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/grillowane-brzoskwinie-z-lodami-z-advokatem
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z lodami z advokatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Uwielbiam brzoskwinie pod każda postacią. Na surowo, w deserach , ciastach na zimno i pieczonych, w przetworach i z grilla.
Właśnie ostatnio miałam okazję zaserwować pyszny deser z grillowanych brzoskwiń .
Świetnym dodatkiem do takich brzoskwiń może być serek mascarpone, ser pleśniowy, bita śmietana, miód, czekolada, ocet balsamiczny . Również lody o smaku ajerkoniaku i prażone płatki migdałowe okazały się doskonałym uzupełnieniem deseru.
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z lodami z advokatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Lody z advokatem

Składniki:
  • mleko 200 ml
  • żółtka 40 g
  • cukier 50 g
  • śmietana 30% 300 ml
  • adwokat 100 ml

Grillowane brzoskwinie z lodami

Składniki:
  • brzoskwinie 260 g
  • cukier brązowy 13 g
  • oliwa 5-10 ml
  • lody 100 ml
  • płatki migdałowe 30 g
  • mięta świeża b.d.

składniki:/ 2 porcje/Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z lodami z advokatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
  • 3 brzoskwinie/lub nektarynki/
  • 3 łyżeczki brązowego cukru
  • 1-2 łyżeczki oliwy
  • 2 dowolne porcje lodów z advokatem
  • 2 łyżki płatków migdałowych
  • świeże liście mięty do dekoracji

Wykonanie: -Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni.Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z lodami z advokatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami-Umyte brzoskwinie przekroić na pół i wyjąć pestki. -Miąższ delikatnie posmarować oliwą i posypać cukrem. -Połówki owoców ułożyć na mocno rozgrzanej patelni grillowej. -Docisnąć i grillować ok. 3 minuty czyli do chwili, kiedy pojawią się na nich charaktrystyczne brązowe paski. -Odwrócić i smażyć kolejne 2 minuty. -Gorące brzoskwinie przełożyć na talerze. -Podawać z lodami. -Wierzch posypać migdałami i ozdobić listkami mięty.
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z lodami z advokatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiLody z advocatem:
  • 200 ml mleka
  • 2 żółtka
  • 4 łyżki cukru
  • 300 ml śmietanki 30%
  • 100 ml likieru /advocat/

-Żółtka utrzeć z cukrem.
-Mleko zagotować i połączyć z żółtkami.
-Podgrzewać do momentu zgęstnienia/ nie gotować/.
-Masę jajeczną dobrze wystudzić, po czym połączyć z zimą śmietaną i mocno schłodzić.
-Krótko zmiksować, dodać likier i przelać do zmrożonej misy maszynki do lodów.
-Postępować zgodnie z instrukcją.
-Lody przełożyć do pojemnika,wstawić do zamrażarki do chwili podania.
Zdjęcie - Grillowane brzoskwinie z lodami z advokatem. - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz