niedziela, 8 września 2013

Bolo frio de bolacha czyli zimne ciasto z ciasteczek


Zdjęcie - Bolo frio de bolacha czyli zimne ciasto z ciasteczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Składniki na tortownicę o średnicy 25 cm:
  • 3 1/2 - 4 łyżeczek żelatyny
  • 60 ml mleka
  • 300 g masy krówkowej (lub ugotowanego słodzonego mleka skondensowanego )
  • 600 ml schłodzonej śmietanki kremówki 35%
  • 300 g okrągłych maślanych herbatników typu bolacha Maria (użyłam maślanych Krakusków)
  • filiżanka świeżo zaparzonej kawy, całkowicie ostudzonej
  • owoce do dekoracji
Masę krówkową ubić delikatnie (na wolnych obrotach) z połową mleka (30 ml), aż masa będzie gładka i błyszcząca. Do żelatyny wlać 2 - 3łyżki zimnej wody, a po chwili gdy lekko napęcznieje przelać do pozostałej ilości mleka (30 ml) i rozpuścić ją na minimalnym ogniu w małym rondelku. Jeszcze ciepłą żelatynę z mlekiem dodać cienkim strumieniem do masy krówkowej i dobrze wymieszać do połączenia składników.
Kremówkę ubić na sztywno. Kilka łyżek ubitej śmietany dodać do masy krówkowej i dobrze wymieszać. Następnie całą masę krówkową przelać do śmietany i mieszać aż składniki się połączą. Przygotowany krem wstawić do lodówki, do lekkiego stężenia na 30 minut.
Herbatniki moczyć w zimnej kawie i  wyłożyć jedną ich warstwą dno wyłożonej papierem do pieczenia tortownicy. Nałożyć trochę kremu i dobrze rozsmarować. Układać kolejne warstwy nasączonych herbatników i kremu, aż do wyczerpania składników. Ostatnia powinna być warstwa kremu.
Deser można przybrać owocami lub drobno pokruszonymi herbatnikami, a następnie wstawić go do lodówki, najlepiej na minimum 12 godzin. Można, gdy tylko krem stężeje, wstawić ciasto do zamrażalnika i wyjąć na 30 minut przed podaniem, aby odrobinę odtajało.
Smacznego :-)
Zdjęcie - Bolo frio de bolacha czyli zimne ciasto z ciasteczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami Zdjęcie - Bolo frio de bolacha czyli zimne ciasto z ciasteczek - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

1 komentarz: