foremka 24*24 cm
na biszkopt:
- 3 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
- 5 kubeczków serka homogenizowanego o smaku pieczone jabłko (po 150g, użyłam Hej)
- 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam Gostyń)
- 2 łyżki żelatyny
na mus jabłkowy:
- 1 kg jabłek
- łyżka soku z cytryny
- 2 łyżki cukru
- galaretka cytrynowa
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
Z podanych składników upiec biszkopt.
Jabłka obrać, pokroić na mniejsze część, skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem, wlać szklankę wody i gotować aż jabłka zmiękną a następnie zblenderować na mus. Budyń rozrobić z połowie szklanki wody i wlać do gotującego się musu jabłkowego, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia.
W tym czasie ubić mleko skondensowane na piankę i zmiksować z serkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do serowej masy. Natychmiast wyłożyć masę na biszkopt a na nią mus jabłkowy. Trzonkiem od drewnianej łyżki kilka razy zamieszać, tak aby utworzyć marmurkowy wzór. Odstawić do stężenia. http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/02/jabkowy-sernik-na-zimno-z-musem.html
jabłecznik kisielowy
*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 3 opakowania kisielu cytrynowego
- 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
- 300 g mąki
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 żółtka
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
na masę jabłkową:
- 1,5 kg jabłek
- 3 opakowania kisielu cytrynowego
- 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
dodatkowo:
- cukier puder do posypania
Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz