niedziela, 5 kwietnia 2015

jabłkowy sernik na zimno z musem

Składniki:
foremka 24*24 cm
na biszkopt:

  • 3 jajka
  • 3/4 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
na masę serową:
  • 5 kubeczków serka homogenizowanego o smaku pieczone jabłko (po 150g, użyłam Hej)
  • 150 ml mleka skondensowanego niesłodzonego (użyłam Gostyń)
  • 2 łyżki żelatyny
na mus jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki cukru
  • galaretka cytrynowa
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego

Z podanych składników upiec biszkopt. 

Jabłka obrać, pokroić na mniejsze część, skropić sokiem z cytryny. Zasypać cukrem, wlać szklankę wody i gotować aż jabłka zmiękną a następnie zblenderować na mus. Budyń rozrobić z połowie szklanki wody i wlać do gotującego się musu jabłkowego, zagotować i zdjąć z ognia. Wsypać sypką galaretkę i dokładnie wymieszać. Odstawić do ostygnięcia. 

W tym czasie ubić mleko skondensowane na piankę i zmiksować z serkiem. Żelatynę rozpuścić w odrobinie wody i wlać do serowej masy. Natychmiast wyłożyć masę na biszkopt a na nią mus jabłkowy. Trzonkiem od drewnianej łyżki kilka razy zamieszać, tak aby utworzyć marmurkowy wzór. Odstawić do stężenia. http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2014/02/jabkowy-sernik-na-zimno-z-musem.html

jabłecznik kisielowy

*foremka 24*24 cm
Składniki:
na ciasto:
  • 300 g mąki
  • 200 g masła
  • 100 g cukru
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 4 żółtka 
  • 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany 18%
na masę jabłkową:
  • 1,5 kg jabłek 
  • 3 opakowania kisielu cytrynowego
  • 3-4 łyżki cukru (w zależności od słodkości jabłek)
dodatkowo: 
  • cukier puder do posypania

Jabłka obrać, pokroić w kostkę, poddusić z cukrem. Kiedy puszczą już dużo soku, wsypać kisiele i dokładnie wmieszać, wystudzić. Składniki ciasta posiekać a następnie zagnieść. Podzielić na połowę, każdą część rozwałkować na wielkość blaszki. Jedną część ciasta podpiec w 200*C przez około 15 minut, wyjąć z piekarnika i wyłożyć masę jabłkową. Przykryć drugim ciastem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec jeszcze do zarumienienia górnego ciasta czyli około 30 minut. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz