2 jajka
4 białka
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
Do sera dodać żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do jednorazowej formy keksowej o wymiarach 27x8 cm (mierzone po dnie). Foremkę wstawić do prostokątnej formy do pieczenia, wlać (do większej formy) wrzącą wodę (ok. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 55-60 minut. Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Upieczony wyjąć z kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego ostudzenia sernika. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Zapiekanka wiejska
SKŁADNIKI
Farsz
WYKONANIE
Farsz
- 1 brokuł
- 10 średnich ziemniaków
- 400 g podwędzanej kiełbasy
- 1 por
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki mąki
- 400 ml mleka
- 2 ząbki czosnku
- przyprawy: sól, pieprz, gałka muszkatołowa
- 250 g sera żółtego
- przyprawy: oregano, majeranek, zioła prowansalskie
- masło do posmarowania naczynia żaroodpornego
WYKONANIE
Farsz: Ziemniaki obrać, pokroić w talarki. Brokuł umyć i obrać w różyczki. Umyte ziemniaki umieścić w garnku z osoloną wodą, gotować około 5 minut (żeby lekko zmiękły, ale się nie rozpadały). Brokuła ugotować na parze (ewentualnie w wodzie) przez około 3 minuty. Kiełbasę pokroić w plastry. Por umyć i pokroić białą część w talarki.
Beszamel: W garnuszku rozpuścić masło, dodać mąkę, dobrze wymieszać żeby nie było grudek. Mieszając łyżką wlać mleko, doprawić solą, pieprzem i szczyptą gałki muszkatołowej, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszać podgrzewając do momentu, aż beszamel będzie bardzo gorący. Na tarce zetrzeć ser i dodać do gorącego beszamelu (zostawić część na posypanie góry zapiekanki), wymieszać.
Piekarnik nagrzać do temperatury 200°C. Naczynie żaroodporne wysmarować masłem. Układać następujące warstwy:
- Ziemniaki, kiełbasa, brokuły, sos beszamelowy, przyprawy.
- Ziemniaki, kiełbasa, całość pozostałego brokuła, sos beszamelowy, przyprawy.
- Ziemniaki, kiełbasa, por, sos beszamelowy, przyprawy.
- Ziemniaki (nie za gęsto), sos beszamelowy, ser, przyprawy (najwięcej oregano).
Na naczynie nałożyć pokrywę i zapiekać w nagrzanym piekarniku przez 40 minut.
W moim zestawie przypraw miałam oregano, majeranek i zioła prowansalskie. Na każdą warstwę sypałam ich bardzo mało, najwięcej na samą górę.
Makaron w sosie śmietanowo-pomidorowym
SKŁADNIKI
- 450 g mięsa mielonego
- 1 czerwona papryka
- 320 g pieczarek
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 2 puszki pomidorów
- 1 duża śmietana 18% (330 g)
- około 400 g makaronu
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
- przyprawy: sól, pieprz biały, oregano, bazylia, chilli, zioła prowansalskie
- oliwa do smażenia
- opcjonalnie: 1 kulka mozzarelli
WYKONANIE
Do dużego garnka lub brytfanny wlać nieco oliwy. Cebulę obrać i pokroić w małą kostkę. Dusić pod przykryciem około 5 minut. Dodać mięso mielone, wymieszać. Marchewkę ostrugać i zetrzeć na tarce. Paprykę umyć, wyjąć nasiona, pokroić w małą kostkę. Pieczarki opłukać i poszatkować. Marchewkę, paprykę i pieczarki dodać do pozostałych składników, wymieszać i smażyć krótko.
Do osobnego garnka wlać śmietanę, pomidory z puszki, przecisnąć przez praskę czosnek i dodać koncentrat pomidorowy. Przyprawić solą, pieprzem, oregano, bazylią, chilli i ziołami prowansalskimi (najwięcej dać soli, pieprzu i oregano). Zagotować i zostawić na wolnym ogniu na jakiś czas.
W dużym garnku zagotować wodę, dodać do niej nieco oleju i osolić. Gotować makaron krócej niż podaje się na opakowaniu. Gotowy makaron przecedzić przez sitko i dodać do mięsa i pozostałych składników. Zalać wszystko sosem i wymieszać. Można dodać rozdrobnioną kulkę mozzarelli (ale nie trzeba) i delikatnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić.
Ciasto 'procenty na pierzynce'
NA BISZKOPT
WYKONANIE
- 4 jajka
- 120 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 120 g mąki tortowej
- 2 łyżki wody
- 1-2 krople aromatu rumowego
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 450 ml mleka
- 200 g masła
- 50 g cukru pudru
- biszkopty
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
- około 200 ml wódki
- 2 gorzkie czekolady (można dać 1 gorzką i 1 mleczną)
- 200 ml śmietany 30%
- do dekoracji: wiórki kokosowe, kolorowa posypka
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie wymienione składniki na biszkopt muszą być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C, spód blaszki 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Stopniowo dodawać cukier nadal ubijając. Ubijać do momentu, aż cukier się rozpuści (ale nie za długo). Zmniejszyć obroty miksera do minimum i dodawać żółtka. Do wody wlać aromat rumowy. Mąkę i proszek do pieczenia wymieszać ze sobą i do gotowej masy jajecznej dodawać na zmianę wodę i przesianą przez sitko mąkę, mieszając delikatnie szpatułką. Gotową masę przelać na blaszkę i piec około 30 minut (do suchego patyczka).
Krem budyniowy: Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu dodając jednak nieco mniej mleka. Ostudzić często mieszając (tak żeby nie powstał kożuch). Miękkie masło utrzeć z przesianym przez sitko cukrem pudrem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń ciągle miksując. Na ostudzonym biszkopcie rozsmarować krem budyniowy.
Masa czekoladowa i biszkopty: W kubku zaparzyć kawę i lekko ostudzić. Do niskiej miseczki wlać wódkę. Biszkopty moczyć najpierw w kawie, żeby lekko zmiękły, a następnie w wódce i kłaść jeden obok drugiego na kremie budyniowym. W garnuszku pogrzać śmietanę i mieszając rozpuścić w niej czekoladę (do polewy można dodać przelany przez sitko alkohol, który nam został z nasączania biszkoptów). Zostawić do ostudzenia. Ciasto polać gęstniejącą polewą czekoladową (zrobić grubą warstwę). Opcjonalnie można do polewy dodać łyżeczkę żelatyny, będzie się ją łatwiej rozprowadzać po cieście. Na koniec posypać kokosem i posypką, lub udekorować wedle uznania. Ciasto trzymać w zamkniętym pojemniku, żeby alkohol nie wyparował z niego.
Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie Siostry Anastazji
Na biszkopt orzechowy:
- 5 jajek
- 150 g zmielonych orzechów włoskich
- 5 łyżek cukru
- 5 łyżek mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
Na masę kokosową:
- 500 ml mleka
- 200 g kokosu
- 2 małe kieliszki wódki
- 1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
Na krem budyniowy:
- 1 opakowanie budyniu waniliowego
- 400 ml mleka
- 60 g cukru pudru
- 200 g masła
Na polewę czekoladową:
- 1 czekolada
- 150 ml śmietany 30%
Dodatkowo do dekoracji:
- 1 łyżka kokosu
- kilka połówek orzechów włoskich
WYKONANIE
Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Dno formy o wymiarach 25x30 wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać do temperatury 180°C. Białka jajek ubić na sztywną pianę z szczyptą soli stopniowo dodając cukier. Zmniejszyć obroty miksera na minimum i miksować dodając po jednym żółtku. Dodać orzechy i delikatnie wymieszać szpatułką. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać przez sitko. Wymieszać delikatnie i przelać na formę do pieczenia. Piec 30 minut. Ostudzić.
Masa kokosowa: Mleko wlać do garnka i zagotować. Dodać kokos i cukier waniliowy. Gotować krótko na wolnym ogniu. Kokos odsączyć z nadmiaru mleka (odsączone mleko zostawić do budyniu), wlać wódkę, wymieszać i zostawić do ostygnięcia.
Krem budyniowy: Do odsączonego z kokosu mleka dolać tyle, żeby mieć go 400 ml. Przygotować budyń według instrukcji na opakowaniu i zostawić do ostygnięcia. W misce umieścić masło w temperaturze pokojowej, dodać cukier puder i ubić mikserem na puszysty krem. Stopniowo dodawać ostudzony budyń nadal miksując. Do gotowego kremu dodać ostudzony kokos i zmiksować wszystko razem. Jeżeli biszkopt jest jeszcze ciepły, to krem włożyć do lodówki (dzięki temu stwardnie już trochę).
Ostudzony biszkopt orzechowy podzielić na dwa placki. Na dolnym wyłożyć krem kokosowy i nałożyć górny placek. W garnuszku umieścić czekoladę i śmietanę. Rozpuścić mieszając. Zostawić do ostudzenia i polać górę ciasta (można zrobić polewę według własnego przepisu). Udekorować kokosem i połówkami orzecha.
Cytrusowy zawrót głowy
Tym razem koktajl o dominującym smaku cytrusów. Szczególnie wyczuwalny jest tutaj grejpfrut. Polecam w szczególności osobom z problemami z nadciśnieniem, bo grejpfrut znany jest właśnie z takich właściwości jak regulacja ciśnienia. Dodatkowo dobrze działa na serce obniżając poziom cholesterolu, ma mało kalorii i pobudza trawienie. Cały koktajl zawiera również dużo witaminy C, beta karoten, błonnik, żelazo, magnez i potas.
SKŁADNIKI
- 1 czerwony grejpfrut
- 3 pomarańcze
- 1 kiwi
- 1 banan
- 1 kefir
WYKONANIE
Grejpfrut obrać ze skórki (w miarę możliwości zdrapać też biały miąższ z owocu) i wrzucić do misy blendera. Pozostałe owoce również obrać ze skórki. Jeżeli pomarańcza ma pestki, to koniecznie należy je wyciągnąć, to samo dotyczy grejpfruta. Umieścić wszystko w blenderze, wlać kefir i włączyć urządzenie. Żeby miąższ pomarańczy i grejpfruta nie był gęsty, to warto zostawić blender nieco dłużej włączony. Najlepiej podawać od razu.
SKŁADNIKI
- 450 g mrożonej mieszanki chińskiej
- 1 czerwona papryka
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka ananasa
- ryż (ilość torebek według uznania)
- przyprawy: sól, pieprz biały, papryka słodka, kurkuma
- oliwa do smażenia
SKŁADNIKI DO SOSU
- 1 puszka pomidorów
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki (np. Wrocławskiej)
- sól, pieprz biały, chilli, kurkuma, zioła prowansalskie
WYKONANIE
Chińską mieszankę odmrozić. Do brytfanny lub na dużą patelnię wlać nieco oliwy i włączyć palnik (na mały ogień). Paprykę umyć, wyciąć biały miąższ i wyciągnąć nasiona, następnie pokroić w kostkę i wrzucić na patelnię. Piersi z kurczaka umyć, pokroić w kostkę, przełożyć na talerz i dobrze przyprawić solą, pieprzem, papryką i kurkumą. Wrzucić na patelnię i smażyć jakiś czas na wolnym ogniu razem z papryką. Dodać mieszankę chińską, pokrojony w kostkę ananas, dusić pod przykryciem mieszając od czasu do czasu. W międzyczasie zagotować wodę i wrzucić ryż.
Sos: Do blendera wlać pomidory z puszki wraz z sosem, dodać obraną cebulę (jeżeli jest duża, to dodać tylko pół), wlać nieco soku z puszki z ananasem, przyprawić solą, pieprzem, chilli, kurkumą i ziołami prowansalskimi. Całość zblendować na jednolitą masę, przelać do garnuszka, dodać mąkę i dobrze wymieszać żeby nie było grudek, następnie zagotować. Po zagotowaniu skosztować czy sos jest dobrze doprawiony (powinien być ostry, bo w połączeniu ze słodką potrawą stanie się łagodniejszy). Jeżeli sos jest zbyt rzadki, to można jeszcze dodać mąki.
Gotowe danie podawać z ryżem, a do tego sos w sosjerce. Potrawa jest najsmaczniejsza jak się ją lekko wymiesza z sosem.
Zapiekanka gyros
- 1 podwójna pierś z kurczaka,
- przyprawa gyros,
- 200g ryżu,
- 1-2 łyżki oliwy,
- 1 czerwona papryka,
- 3-4 ogórki konserwowe,
- 250g żółtego sera,
- ketchup,
- majonez,
PRZYGOTOWANIE:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Oprószamy go przyprawą gyros i mieszamy z oliwą. Mięso powinno być dobrze pokryte przyprawą. Odstawiamy na pół godziny do lodówki. Po tym czasie mięso podsmażamy na patelni i studzimy.
Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Ser ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę kroimy w kostkę, a ogórka w talarki. Ogórka powinno być objętościowo tyle co papryki.
Na dnie dużej żaroodpornej formy układamy ryż, wyrównujemy. Ryż smarujemy cienką warstwą majonezu i ketchupu, posypujemy równomiernie 1/3 sera. Następnie wykładamy kurczaka i smarujemy majonezem, ketchupem i posypujemy 1/3 sera. Kolejno wykładamy paprykę i ogórki, smarujemy majonezem i ketchupem i posypujemy resztą sera. Całość zapiekamy 30 minut w 180 stopniach.
Życzę smacznego :) Uwaga:
Zapiekanka jest jeszcze lepsza dnia następnego, gdy się przegryzie.
Piankowy sernik
250 g mielonego sera białego
2 jajka
4 białka
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
Do sera dodać żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do jednorazowej formy keksowej o wymiarach 27x8 cm (mierzone po dnie). Foremkę wstawić do prostokątnej formy do pieczenia, wlać (do większej formy) wrzącą wodę (ok. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 55-60 minut. Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Upieczony wyjąć z kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego ostudzenia sernika. Wierzch posypać cukrem pudrem.
2 jajka
4 białka
150 g cukru
1 zaokrąglona łyżka mąki ziemniaczanej
Do sera dodać żółtka, cukier i mąkę ziemniaczaną, krótko zmiksować. Białka ubić na sztywną pianę, dodać do masy serowej, delikatnie wymieszać łyżką do połączenia składników. Przełożyć do jednorazowej formy keksowej o wymiarach 27x8 cm (mierzone po dnie). Foremkę wstawić do prostokątnej formy do pieczenia, wlać (do większej formy) wrzącą wodę (ok. 1,5 litra). Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170°C. Piec ok. 55-60 minut. Na ok. 15 minut przed końcem pieczenia przykryć wierzch folią aluminiową. Upieczony wyjąć z kąpieli wodnej, odstawić do całkowitego ostudzenia sernika. Wierzch posypać cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz