( tortownica 26 cm )
SPÓD:
* mąka – 1 szkl
* cukier – 120 g
* margaryna – 120 g
* jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 szczypta
* sól – 1 szczypta
* mąka – 1 szkl
* cukier – 120 g
* margaryna – 120 g
* jajko – 1 szt
* proszek do pieczenia – 1 szczypta
* sól – 1 szczypta
MASA SEROWA:
* ser biały 3 ktornie zmielony – 750 g
* całe jajko – 3 szt
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* olej – 0,5 szkl
* mleko – 1,5 szkl
* budyń śmietankowy – 90 g
* ser biały 3 ktornie zmielony – 750 g
* całe jajko – 3 szt
* żółtko – 3 szt
* cukier – 3/4 szkl
* olej – 0,5 szkl
* mleko – 1,5 szkl
* budyń śmietankowy – 90 g
BEZA:
* białko – 4 szt
* cukier – 0,5 szkl
* białko – 4 szt
* cukier – 0,5 szkl
SPÓD:
Składniki dokładnie razem zagniatamy, a przygotowanym ciastem wylepiamy spód tortownicy wyłożonej papierem do piecznia.
Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 20 minut.
MASA SEROWA:
Wszystkie składniki wkładamy do miski, miksujemy przez ok. 5 minut, do uzyskania gładkiej, puszystej masy.
Wylewamy na podpieczony spód i wkładamy ponownie do piekarnika na ok. 50-60 minut.
BEZA:
Białka ubijamy z cukrem na sztywną pianę, wykładamy na sernik po 50 minutach pieczenia.
Zapiekamy jeszcze przez około 15 minut.
Uwaga!
W czasie kiedy beza jest już w trakcie pieczenia obserwujemy sernik!
Beza ma być złocista, ale nie może się spiec, ponieważ rosa nie wyjdzie!
Czas pieczenia zależy od mocy naszego piekarnika.
Gotowy sernik wyciągamy do ostudzenia – rosa pojawi się dopiero na ostudzonym serniku!
Sernik z musem wiśniowym z białą czekoladą
Składniki na spód:
- paczka herbatników 220 g
- 50 g masła lub margaryny
Herbatniki zmielić na piasek , dodać rozpuszczony tłuszcz, wymieszać , wyłożyć obłożoną papierem do pieczenia tortownicę 24 cm . Odstawić na 10 min do zamrażalki.
Składniki na masę serową :
- 600g sera białego trzykrotnie zmielonego
- 1 całe jajko
- 2 żóltka
- 1/3 szk, cukru
- 2 łyż. mąki pszennej
- 250 g śmietany 18 %
- skórka z 1 limonki
- sok z 1 limonki
Wszystkie składniki umieścić w misce i wymieszać do połączenia składników . Nie mieszać za długo, żeby nie napowietrzyć masy serowej. Masę serową przelać na ciasteczkowy spód i piec w temperaturze 145stopni przez około 50 minut w kąpieli wodnej.
Wyjąć z piekarnika i wystudzić.
Składniki na mus:
- 300 g wiśni (mogą być mrożone)
- sok z połówki cytryny
- 1/2 szklanki cukru
- 3 łyżki żelatyny
- 0, 5 l śmietanki kremówki
- 200 g białej czekolady
Do garnka wkładamy wiśnie ( jeżeli używamy mrożonych dajemy zamrożone) sok z połówki cytryny i cukier, gotujemy do rozpuszczenia aż wiśnie puszczą soki. Żelatynę zalewamy do zakrycia , odstawiamy na 10 min.
Gdy wiśnie będą gotowę odcedzamy je przez sitko , powstały syrop przelewamy z powrotem do garnka, dodając 150 ml śmietanki 36 % , mieszamy do lekkiego zagotowania , ściągamy z ognia , wsypując białą czekoladę , czekamy 5 min i mieszamy jeszcze raz.
Żelatynę delikatnie podgrzać do całkowitego rozpuszczenia ( nie zagotować żelatyny bo straci swoje właściwości). Odstawić do przestudzenia.
Na koniec wlać przestudzoną żelatynę do sosu wiśniowo czekoladowego , odstawić do całkowitego wystygnięcia.
350 ml śmietanki 36 % ubić na sztywną masę , pod koniec ubijania wlewać ostygnięty sos wiśniow czekoladowy . Powstały mus rozlać na sernik schłodzić 12 godzin.
Ciasto "Kopiec kreta"
Składniki:
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
3 banany
20 dkg sera białego
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 cytryna
1 czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę i kakao przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
mielony ser ucieramy z cukrem na puszystą masę
śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym
ser i śmietanę łączymy z rozpuszczoną żelatyną
dodajemy 1/2 startej czekolady masę delikatnie mieszamy
biszkoptem dajemy do miseczki wyłożonej folią spożywczą
na biszkopt wykładamy masę serową na masę dajemy połówki bananów
nakładamy biszkopt dajemy do lodówki na parę godzin po tym czasie
ciasto odwracamy posypujemy startą czekoladą
5 jajek
5 łyżek cukru
5 łyżek mąki
2 łyżki kakao
1 łyżeczka proszku do pieczenia
krem
3 banany
20 dkg sera białego
1/2 litra śmietany kremówki
4 łyżeczki żelatyny
4 łyżki cukru pudru
1 cukier waniliowy
1 cytryna
1 czekolada
Wykonanie:
jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę
dodajemy mąkę i kakao przesiane z proszkiem do pieczenia
ciasto mieszamy dajemy do formy wyłożonej papierem do pieczenia
pieczemy w 180 st 40 minut
masa
żelatynę zalewamy 1/2 szklanki wrzącej wody
mieszamy do całkowitego rozpuszczenia
mielony ser ucieramy z cukrem na puszystą masę
śmietanę ubijamy z cukrem waniliowym
ser i śmietanę łączymy z rozpuszczoną żelatyną
dodajemy 1/2 startej czekolady masę delikatnie mieszamy
biszkoptem dajemy do miseczki wyłożonej folią spożywczą
na biszkopt wykładamy masę serową na masę dajemy połówki bananów
nakładamy biszkopt dajemy do lodówki na parę godzin po tym czasie
ciasto odwracamy posypujemy startą czekoladą
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz