niedziela, 5 kwietnia 2015

kostka jogurtowo-truskawkowa

*foremka 20*20 cm
Składniki:
na biszkopt:

  • 2 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 kisiel truskawkowy
  • niecałe pół szklanki mąki
  • 2 łyżki oleju
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
na masę jogurtową:
  • 600 ml jogurtu truskawkowego
  • 300 ml śmietanki kremówki
  • 3 łyżki żelatyny
  • łyżka cukru pudru
na wierzch
  • 450 g truskawek 
  • 2 opakowania galaretki truskawkowej

Przygotowanie ciasta zacząć od upieczenia biszkoptu. Białka ubić z cukrem na sztywno, ubijając dodać żółtka. Kisiel przesypać do szklanki, dosypać mąki tyle, aby w sumie było pół szklanki. Dodać proszek do pieczenia i przesiać. Wymieszać z masą jajeczną i przelać do foremki. Piec w 175*C około 20 minut. Wystudzić i wyjąć z foremki. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody, przestudzić. 

Na dnie foremki w której piekł się biszkopt rozłożyć truskawki. Jeśli używamy mrożonych to nie należy ich rozmrażać, wtedy nie stracą kształtu i galaretka błyskawicznie stężeje. Truskawki zalać około dwiema szklankami galaretki, resztę galaretki odstawić. W czasie kiedy galaretka z truskawkami będzie tężeć przygotować masę jogurtową. 



Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno, około trzy łyżki odłożyć do dekoracji. Żelatynę rozpuścić w 1/3 szklanki wrzątku. Jogurt wymieszać ze śmietanką i żelatyną. Wylać do foremki na warstwę truskawek. 




Przykryć biszkoptem. Za pomocą łyżki nasączyć biszkopt pozostałą galaretką i odstawić do stężenia. Gotowe ciasto wyjąć z foremki odwracając ją dnem do góry. Podzielić ciasto na kawałki i udekorować pozostałą bitą śmietaną. 

http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2015/02/kostka-jogurtowo-truskawkowa.html









ciasto kakaowe w czekoladzie

*porcja na dużą keksówkę 31 cm
Składniki:
  • 6 jajek
  • 2 szklanki mąki
  • 2 szklanki cukru
  • szczypta soli
  • 400 g masła
  • skórka i sok z 2 cytryn
  • 4 łyżki kakao
  • 5-6 łyżek mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • 100 g mlecznej czekolady
  • 3 łyżki mleka do polewy
  • 2 kostki białej czekolady
  • kandyzowane wiśnie do dekoracji

Masło utrzeć z cukrem na puch. Ucierając dodać sol i dokładać po jednym jajku. Nie przerywając ucierania dodać sok i skórkę z cytryny, mąkę przesianą z proszkiem i mleko. Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao. Foremkę wyłożyć papierem i wylać białe ciasto a na wierzch ciemne. Piec około 60-70 minut w 180*C. Upieczone ciasto odwrócić do góry dnem i zdjąć pergamin. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej. Polać ciasto. Białą czekoladę zetrzeć na tarce i posypać zanim polewa zastygnie. udekorować wiśniami i listkami melisy. 
 Najlepiej się kroi na drugi dzień po upieczeniu. 

ciasto czekoladowe (z polewą z chałwy)

Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 szklanki mąki
  • 3/4 szklanki cukru (ze względu na słodką polewę dałam mniej)
  • 1 szklanka jogurtu naturalnego
  • 125 g masła
  • 1/2 szklanki kakao (można mniej)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1  1/2 łyżeczki sody

Miękkie masło utrzeć z cukrem na puch. Powoli miksując dodawać po jednym  jajku. Mąkę wymieszać  z proszkiem, sodą i kakao, przesiać. Miksując dodawać na zmianę jogurt i mąkę. Miksować tylko do połączenia składników. Wylać do keksówki (piekłam w silikonowej) i piec powoli, około godziny w 150*C. Ostudzić.
(inspiracja )

polewa chałwowa:
  • 100 g masła
  • 1/2 szklanki cukru
  • 4 łyżki mleka
  • 80-100 g chałwy waniliowej

Masło rozpuścić z cukrem i mlekiem, dodać pokruszoną chałwę, mieszać aż do uzyskania jednolitej masy, ale nie zagotować. Odstawić do zgęstnienia. Polewa dość  długo gęstnieje, a na cieście nie zastyga na twardo, jest miękka i lepka.

do dekoracji:
  • 20 g chałwy
  • pomadki czekoladowe
Chałwę pokruszyć a czekoladki pokroić. Posypać nimi ciasto, zanim polewa zastygnie. 
http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/2013/03/ciasto-czekoladowe-z-polewa-z-chawy.html

ciasto "kukułcze gniazdo" ( bez pieczenia)

forma 23*28 cm

Składniki:
  • 300 g cukierków "kukułka"
  • 45 sztuk herbatników kakaowych
  • 1 litr mleka
  • 4 opakowania budyniu czekoladowego
  • 100 g masła
  • 2 łyżki mleka
  • 30 g czekolady gorzkiej
  • 30 g białej czekolady (użyłam takiej w prażonymi wiórkami kokosowymi)
  • 50 g ciasteczek "maltikeks" (małe kruche kuleczki oblane czekoladą)

Blaszkę do pieczenia wyłożyć brązowym natłuszczanym papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć warstwę z 15 herbatników. Przygotować krem: cukierki zalać trzema szklankami mleka i powoli podgrzewać aż do ich rozpuszczenia, mieszając. W reszcie mleka rozmieszać budynie i wlać na gotujące się mleko z kukułkami. ciągle mieszając ugotować budyń, zmniejszyć gaz do minimum, wrzucić masło i energicznie za pomoca trzepaczki lub miksera wmieszać je do masy i ponownie zagotować. Herbatniki przekłądamy na gorąco. Z kremu odłożyć cztery łyżki, resztę podzielić na połowę, i przekłądać herbatniki. Na ostatnia warstwę herbatników wyłozyc pozostałe cztery łyżki kremu. Wystudzić. Obie czekolady rozpuścić osobno z łyżką mleka i polać ciasto. Na nie zastygniętej jeszcze polewie ułozyć maltikeksy. Odstawić na noc do stężenia.

rada I: krem bardzo szybko gęstnieje, więc należy przygotowac sobie blaszkę i herbatniki wcześniej, a potem tylko przekładać gorącym kremem. Mój zgęstniał tak szybko, że na wierzchu nie zdążyłam go już dokładnie rozsmarować

rada II: krem najlepiej gotować w garnku o grubym dnie i ciągle mieszać, ponieważ roztopione kukułki przywierają do dna


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz