niedziela, 5 kwietnia 2015

Stefania bez pieczenia

Składniki (24*24 cm):
  • 1 szklanka kaszy manny
  • 1 litr mleka
  • 300 g herbatników
  • 2 łyżka kakao
  • 3 łyżki kokosu
  • 1 kostka margaryny
  • 1 szklanka cukru
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 5 łyżek mleka do polewy
  • cukier waniliowy

Dno foremki wyścielić papierem do pieczenia  i wyłożyć połową herbatników. Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać kaszę mannę, kokos, kakao., cukier, cukier waniliowy i margarynę. Cały czas mieszając gotować kilka minut aż masa zgęstnieje. Gorącą wylać na herbatniki i przykryć resztą ciastek. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciasto. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą noc.

rolada bakaliowa w waflu

Składniki:
  • 2 grube wafle 
  • 200 g herbatników
  • 100 g rodzynek
  • 100 g skórki pomarańczowej 
  • 250 g margaryny (nada się lepiej niż masło)
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 3 banany
  • polewa czekoladowa
  • 100 g kokosu 
  • kilka łyżek mleka

Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie  i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć ją na wafle i rozsmarować. Odczekać chwilę aby wafle zmiękły. Wzdłuż jednego boku ułożyć banany. Kiedy wafle namokną zwinąć wszystko w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie roladę wyjąć z folii, polać polewą i obtoczyć w kokosie. 

muzynek

*keksówka 35 cm
Składniki:

  • 4 jajka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 250 g masła
  • 3 łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 8 łyżek wody
na polewę:
  • 125 g masła
  • 2 łyżki kakao
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 2 łyżki wrzątku
  • 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich

Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka. 





Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.





 Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta. 







Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.






Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzecham


domowa kuchniai. http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz