- 1 szklanka kaszy manny
- 1 litr mleka
- 300 g herbatników
- 2 łyżka kakao
- 3 łyżki kokosu
- 1 kostka margaryny
- 1 szklanka cukru
- 100 g gorzkiej czekolady
- 5 łyżek mleka do polewy
- cukier waniliowy
Dno foremki wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć połową herbatników. Mleko zagotować. Na gotujące mleko wsypać kaszę mannę, kokos, kakao., cukier, cukier waniliowy i margarynę. Cały czas mieszając gotować kilka minut aż masa zgęstnieje. Gorącą wylać na herbatniki i przykryć resztą ciastek. Czekoladę rozpuścić z mlekiem i polać ciasto. Zostawić do ostygnięcia i stężenia najlepiej na całą noc.
rolada bakaliowa w waflu
Składniki:
- 2 grube wafle
- 200 g herbatników
- 100 g rodzynek
- 100 g skórki pomarańczowej
- 250 g margaryny (nada się lepiej niż masło)
- 1 galaretka pomarańczowa
- 1 szklanka cukru
- 3 łyżki kakao
- 3 banany
- polewa czekoladowa
- 100 g kokosu
- kilka łyżek mleka
Galaretkę rozpuścić w szklance wody, odstawić. Margarynę, cukier i kakao zagotować, dodać bakalie i odstawić do wystudzenia. Herbatniki połamać na mniejsze kawałki. Wafle ułożyć obok siebie zakładając jeden za drugi. Skropić je mlekiem. Galaretkę wymieszać z masą kakaową i zostawić. Kiedy zacznie tężeć dodać pokruszone herbatniki. Kiedy masa nie będzie już płynna wyłożyć ją na wafle i rozsmarować. Odczekać chwilę aby wafle zmiękły. Wzdłuż jednego boku ułożyć banany. Kiedy wafle namokną zwinąć wszystko w roladę i owinąć folią spożywczą. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Następnie roladę wyjąć z folii, polać polewą i obtoczyć w kokosie.
muzynek
*keksówka 35 cm
Składniki:
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.
Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzecham
Składniki:
- 4 jajka
- 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 250 g masła
- 3 łyżki kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 8 łyżek wody
na polewę:
- 125 g masła
- 2 łyżki kakao
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki wrzątku
- 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich
Masło, kakao, cukier i wodę zagotować i wystudzić. Do wystudzonej piany wmiksować żółtka.
Mąkę i proszek do pieczenia przesiać do masy kakaowej i zmiksować krótko do połączenia składników.
Białka ubić na sztywno i delikatnie wmieszać do ciasta.
Ciasto przełożyć do foremki wyłożonej papierem i piec około 45 minut w 180*C. Wystudzić.
Składniki polewy umieścić w rondelku i mieszając zagotować. Zdjąć z ognia i mieszać jeszcze przez chwilę, przestudzić. Polać ciasto i posypać orzecham
domowa kuchniai. http://cukierenkaklementynki.blogspot.com/
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz