niedziela, 8 września 2013

Pełnoziarniste minichlebki z jeżynami i porzeczkami

Zdjęcie - Pełnoziarniste minichlebki z jeżynami i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Zdjęcie - Pełnoziarniste minichlebki z jeżynami i porzeczkami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami


Pełnoziarniste mini chlebki z jeżynami i porzeczkami - 400g mąki pszennej pełnoziarnistej- 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia- 1/2 łyżeczki sody - 1 łyżeczka cynamonu- 1 szklanka maślanki- 2 jajka- 4 łyżki oleju- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 1 łyżeczka esencji migdałowej- 60g zwykłego cukru- 75g cukru Muscovado- 50g płatków migdałowych- 2 szklanki (250g) owoców - jeżyni porzeczek, białych i czerwonych
1) W dużej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia, sodę i cynamon.2) W drugiej misce zmiksować maślankę, jajka, olej, esencje i cukier.3) Zrobić wgłębienie w suchych składnikach, wlać mokre i szybko wymieszać.4) Pokruszyć większość płatków migdałowych i wmieszać je do ciasta.5) Delikatnie wmieszać owoce, by ich nie pognieść.6) Nasmarować formę na sześć minichlebków (po 250ml) i przełożyć do niej ciasto.7) Wygładzić powierzchnię i posypać resztą płatków migdałowych.8) Piec w temperaturze 200 st. C przez ok. 30 minut (sprawdzić patyczkiem, czy sąjuż upieczone, bo czas może się różnić w zależności od rozmiaru foremek).9) Po wyjęciu wystudzić chlebki w formie i ostrożnie je wyjąć.

Czas przygotowania: 1 godzinaLiczba sztuk: 6Kaloryczność jednej sztuki: 480 kcal


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz