niedziela, 8 września 2013

Pizza domowa (ciasto)


CIASTO:

3/4-1 kg mąki pszennej - można już dostać w Polsce specjalną włoską mąkę do pizzy - jest świetna

30-40 g drożdży świeżych

łyżka oliwy

ciepła woda

sól

SOS:

puszka albo dwie – włoskich pomidorów – bez skóry, najlepiej już pokrojonych

kilka ząbków czosnku

oliwa z oliwek

tymianek – suszony albo świeży

sól

+ szynka i starta mozarella (najlepiej wziąć polską mozarelle)

Mąkę wsypać do dużej miski, zrobić na środku wgłębienie – wkruszyć do niego drożdże, dodać szczyptę cukru i zalać ciepłą ale nie gorąca wodą – ok. 4 łyżkami stołowymi - i odstawić. Kiedy na wodzie pojawią się „bąble” dodać łyżkę oliwy z oliwek, dosypać łyżeczkę soli i dodając stopniowo wodę wyrabiać ciasto na gładką masę. Najlepiej ręką. Kiedy przestanie kleić się do dłoni odstawić w misce przykrytej suchą ściereczką do wyrośnięcia na ok. godzinę.

W tym czasie trzeba zetrzeć mozarelli i zrobić sos. Jeżeli pomidory z puszki będą za duże trzeba je rozgnieść widelcem albo lekko zmiksować blenderem. Następnie dodać do nich wyciśnięty czosnek, sól, tymianek i łyżkę oliwy z oliwek.

Zagnieść ciasto krótko, rozwałkować na cienki placek (z kilograma mąki powinny wyjść ok. 4 pizze) i posmarować z wierzchu oliwa z oliwek. Odstawić na 20-30 minut.

Na ciasto nakładać najpierw sos, potem ser a na końcu poka w cienkie paski szynkę.

Na wierzch pizzy można właściwie położyć co się chce i lubi.

Przygotowana pizze wstawić na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Ja piekę na pergaminie ale można i na zwykłej blasze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz