niedziela, 8 września 2013

Śniadanie w kokilce

Składniki na 2 porcje:

  • 2 kromki chleba tostowego najlepiej z mąki pełnoziarnistej
  • 2 plasterki bekonu lub boczku
  • 2 jajka
  • sól
Rozgrzej piekarnik do 200C.Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wrzuć plasterki bekonu\boczku na rogrzaną patelnię i podsmaż żeby były chrupkie. 
Odkrój skórki z chleba tostowego i wyłóż chlebem dno kokilek. Następnie na chleb połóż wysmażony bekon. W utworzone w ten sposób gniazdko wbij jajko. Delikatnie posól jajko (uważaj żeby nie przesolić bekon jest już słony sam w sobie). Na wierzchu połóż kawałeczki masła. 
Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiprzed wstawieniem do piekarnika 
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Czas zależy od tego jak mocno chcesz ściąć żółtko. Teraz możesz wrócić z powrotem do ciepłego jeszcze łóżka :) i nasłuchiwać czasomierza. 
Można je zajadać prosto z kokilki, dobre z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Do tego idealne będą świeżo zaparzona kawa z mlekiem lub herbata. 
Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Wrzuć plasterki bekonu\boczku na rogrzaną patelnię i podsmaż żeby były chrupkie. 
Odkrój skórki z chleba tostowego i wyłóż chlebem dno kokilek. Następnie na chleb połóż wysmażony bekon. W utworzone w ten sposób gniazdko wbij jajko. Delikatnie posól jajko (uważaj żeby nie przesolić bekon jest już słony sam w sobie). Na wierzchu połóż kawałeczki masła. Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciamiprzed wstawieniem do piekarnika 
Wstaw do nagrzanego piekarnika na 15 - 20 minut. Czas zależy od tego jak mocno chcesz ściąć żółtko. Teraz możesz wrócić z powrotem do ciepłego jeszcze łóżka :) i nasłuchiwać czasomierza. 
Można je zajadać prosto z kokilki, dobre z dodatkiem pomidorków koktajlowych. Do tego idealne będą świeżo zaparzona kawa z mlekiem lub herbata. Zdjęcie - Śniadanie w kokilce - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Przygotuj dwie kokilki, można wysmarować je cieniutką warstwą masła wtedy łatwiej będzie wyjąć zawartość. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz