niedziela, 8 września 2013

Śmietankowa straciatella z malinami

Składniki (na formę 30cmx25cm):

  • 1 szklanka mąki
  • 1 szklanka cukru
  • 3 jajka
  • 1 łyżka esencji waniliowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 750ml schłodzonej śmietanki 36%
  • 1 szklanka cukru pudru
  • 100g ciemnej czekolady
  • 100g mlecznej czekolady
  • 100g białej czekolady
  • 250-300g świeżych malin
Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywno, a następnie dodajemy do niej posiekane 3 rodzaje czekolady, mieszamy. Schłodzone ciasto smarujemy z wierzchu masą śmietankowo czekoladową i dekorujemy malinami. Podajemy.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę cukru i ubijamy na puszystą i sztywną pianę dodając w międzyczasie partiami szklankę cukru. Do ubitej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy esencję waniliową. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania suchego patyczka, a następnie studzimy na kratce. 
Zdjęcie - Śmietankowa straciatella z  malinami - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz