Składniki (na formę 30cmx25cm):
- 1 łyżka esencji waniliowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 750ml schłodzonej śmietanki 36%
Schłodzoną śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru pudru na sztywno, a następnie dodajemy do niej posiekane 3 rodzaje czekolady, mieszamy. Schłodzone ciasto smarujemy z wierzchu masą śmietankowo czekoladową i dekorujemy malinami. Podajemy.
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę cukru i ubijamy na puszystą i sztywną pianę dodając w międzyczasie partiami szklankę cukru. Do ubitej piany dodajemy żółtka i delikatnie mieszamy, a następnie przesiewamy mąkę oraz proszek do pieczenia, dodajemy esencję waniliową. Całość delikatnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji, przelewamy do wysmarowanej masłem i wysypanej mąką blaszki i pieczemy przez około 25 minut w temperaturze 180 stopni do uzyskania suchego patyczka, a następnie studzimy na kratce.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz