niedziela, 8 września 2013

Weekendowa Cukiernia - Tort latte-macchiato z jogurtem

Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia -  Tort latte-macchiato z jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami
Gospodynią Cukierni w maju jest Evelosa.
Jeden z zaproponowanych przez nią przepisów to Tort latte-macchiato z jogurtem 
Torcik pyszny, odświeżający, prawie jak lody :) 
Składniki:

Ciasto: 
2 łyżki bułki tartej 
125 g masła 
80 g cukru 
4 łyżeczki cukru waniliowego 
szczypta soli 
2 jajka 
100 g mąki pszennej 
50 g mąki ziemniaczanej 
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 

Biały krem: 
750 g jogurtu naturalnego 
90 g cukru 
5 łyżeczek żelatyny 
2 łyżki gorącej wody 
200 ml śmietany kremówki 

Ciemny krem i dekoracja: 
450 g jogurtu naturalnego 
80 g cukru 
4 łyżki kawy rozpuszczalnej 
4 łyżeczki żelatyny 
2 łyżki gorącej wody 
kakao 




Sposób przygotowania: 

Piekarnik nagrzewamy do 200’C. Tortownice o średnicy 26 cm smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. 
Miękkie masło ucieramy z cukrem, 2 łyżeczkami cukru waniliowego i solą na kremową masę. 
Dodajemy po jednym jajku i ucieramy. 
Przesiewamy do masy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia. 

Wylewamy do formy, wygładzamy i pieczemy 30 minut. Studzimy. 
Ciasto wykładamy na paterę i spinamy obręczą do tortów. 

Przygotowujemy biały krem: jogurt łączymy z cukrem i 2 łyżeczkami cukru waniliowego. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu. 

Ubijamy 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z białą masą jogurtową. Ciasto smarujemy 2/3 kremu i wstawiamy do lodówki na pół godziny. Pozostałą 1/3 kremu odstawiamy w temperaturze pokojowej. 

Przygotowujemy ciemny krem: jogurt mieszamy z cukrem i kawą w proszku. Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, lekko studzimy i łączymy z 3 łyżkami masy jogurtowej a następnie z resztą jogurtu. 

Ubijamy na sztywno 100 ml kremówki i delikatnie łączymy z masą kawową. Ciemny krem wykładamy na jasny. 

Tort wkładamy ponownie do lodówki i schładzamy około 20 minut. 
Odłożony biały krem mieszamy i delikatnie wykładamy na wierzch. 

Wstawiamy ciasto na noc do lodówki. 
Przed podaniem tort posypujemy kakao, używając małych i większych szablonów z motywem kwiatowym. 
Zdjęcie - Weekendowa Cukiernia -  Tort latte-macchiato z jogurtem - Przepisy kulinarne ze zdjęciami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz