Rabarbar w ciągu roku można kupić tylko przez mniej więcej trzy miesiące, a jest taki smaczny! W tym czasie warto wykorzystać go na różne sposoby - polecam zwłaszcza chutney z imbirem, a także tę krajankę. Kruchy spód w połączeniu z aksamitną masą rabarbarową z niewielkim dodatkiem korzennych przypraw to połączenie idealne. Krajanka oczywiście zrobiła furorę u mnie w domu ;) U każdego powinno być podobnie, bo jest przepyszna.
Krajanka rabarbarowa
- 85g miękkiego masła
- 50g cukru
- 65g zwykłej mąki
- 65g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
masa rabarbarowa:
- 350g rabarbaru
- 75 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
1) Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste.
2) Dodać mąkę i sól i zmiksować.
3) Przełożyć do kwadratowej formy o boku o długości 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wyciąć dwa prostokąty o odpowiedniej szerokości) i wyrównać, dociskając do dna.
4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.
5) W tym czasie rabarbar pokroić w kostkę, przełożyć do garnka,
dodać połowę z 75 cukru oraz cynamon i imbir.
6) Gotować przez kilkanaście minut, a następnie rozdrobnić blenderem.
7) W misce zmiksować jajka, sok z cytryny i resztę cukru.
8) Dodać rabarbar, zmiksować, a na koniec wmieszać skrobię kukurydzianą.
9) Wlać masę na spód, zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec przez 25-30 minut.
10) Przechowywać w lodówce.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 120 kcal
Krajanka rabarbarowa
- 85g miękkiego masła
- 50g cukru
- 65g zwykłej mąki
- 65g mąki pełnoziarnistej
- szczypta soli
masa rabarbarowa:
- 350g rabarbaru
- 75 g cukru
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
1) Masło utrzeć z cukrem, aż będzie puszyste.
2) Dodać mąkę i sól i zmiksować.
3) Przełożyć do kwadratowej formy o boku o długości 21 cm wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej wyciąć dwa prostokąty o odpowiedniej szerokości) i wyrównać, dociskając do dna.
4) Piec w temperaturze 180 st. C przez 15-20 minut.
5) W tym czasie rabarbar pokroić w kostkę, przełożyć do garnka,
dodać połowę z 75 cukru oraz cynamon i imbir.
6) Gotować przez kilkanaście minut, a następnie rozdrobnić blenderem.
7) W misce zmiksować jajka, sok z cytryny i resztę cukru.
8) Dodać rabarbar, zmiksować, a na koniec wmieszać skrobię kukurydzianą.
9) Wlać masę na spód, zmniejszyć temperaturę do 160 st. C i piec przez 25-30 minut.
10) Przechowywać w lodówce.
Przepis stąd.
Czas przygotowania: 1 godzina
Liczba porcji: 16
Kaloryczność jednej porcji: 120 kcal
Ciasto ucierane z owocami i kruszonką
Składniki:
- masło 300 g
- cukier 200 g
- cukier waniliowy 3 g
- jajka 170 g
- mąka tortowa 260 g
- proszek do pieczenia 4 g
- sól 1⁄2 g
- mąka pszenna tortowa200 g
- cukier do pieczenia 60 g
- mleko 500 ml
- budyń waniliowy 40 g
- cukier do wypieków 50 g
- owoce 400 g
Pyszne i proste ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Do tej wersji użyłam czarnych porzeczek i połączyłam je razem z budyniem. Efekt jest niesamowicie smaczny i możesz użyć dowolnych owoców, które nie są mocno wodniste. Wariantów tego ciasta może być naprawdę dużo i zależy od Twojego gustu. Ciasto ucierane z owocami to idealny wariant na lato, kiedy mamy ich całą masę i warto z nich wtedy korzystać.
Ciasto ucierane, owoce, budyń, kruszonka i mamy najlepszy przepis na ciasto, które jest niesamowite w smaku i mało skomplikowane. Każdy spokojnie poradzi sobie z nim.
Ciasto ucierane z tego przepisu wychodzi naprawdę delikatne i bardzo lekkie, duża zasługa dobrze zmiksowanego masła z cukrem oraz jajek. Czarne porzeczki świetnie kontrastują ze słodkim smakiem ciasta. Wybierając owoce warto wybierać te lekko kwaśne zyskamy bardziej ciekawe w smaku ciasto i nie mdłe.
Ciasto piekłam ok. 1 godz, wierzch musi być lekko zarumieniony i staraj się nie otwierać piekarnika jeśli nie ma takiej potrzeby.
Według mnie najlepiej smakuje po nocy w lodówce, kiedy ciasto przejdzie smakiem i stężeje budyń. Ciasto ucierane może spokojnie leżeć nawet kilka dni i nie straci dużo ze swojej świeżości. Przechowuj je w lodówce, okryte folią np. aluminiową.
Dla osób, które oczekują pysznego, szybkiego wypieku z owocami bez zbędnych komplikacji polecam właśnie przepis na te ciasto ucierane z owocami i kruszonką. Według mnie jest najlepsze.
SKŁADNIKI NA CIASTO UCIERANE:
- 200 g masła lub margaryny, temp. pokojowa
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka cukru waniliowego
- 4 jajka
- 1 1/2 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
SKŁADNIKI NA KRUSZONKĘ:
- 100 g masła
- 200 g mąki tortowej
- 60 g cukru
DODATKOWO:
- 500 ml mleka
- 1 budyń waniliowy, proszek
- 4 łyżki cukru
- ok. 400 g owoców (u mnie czarne porzeczki)
400 ml mleka zagotowujemy razem z cukrem, resztę mleka mieszamy z proszkiem budyniowym. Gorące mleko zestawiamy z ognia i cały czas mieszając wlewamy pozostałe mleko. Ponownie podgrzewamy, aż budyń będzie mocno gęsty. Owijamy folią i odstawiamy.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Masło miksujemy na tzw. puch razem z cukrami oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 30 sek. Dodajemy w kilku partiach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie ciasto. Układamy owoce (umyte i osuszone), wykładamy budyń.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do lekkiego zarumienia wierzchu. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, najlepsze po kilku godzinach w lodówce.
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do miseczki. Masło miksujemy na tzw. puch razem z cukrami oraz szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo jajka, po każdym miksujemy na najwyższych obrotach miksera przez ok. 30 sek. Dodajemy w kilku partiach suche składniki i miksujemy tylko do połączenia. Formę o wym. 24 x 24 cm wykładamy papierem do pieczenia i rozprowadzamy równomiernie ciasto. Układamy owoce (umyte i osuszone), wykładamy budyń.
Wszystkie składniki na kruszonkę łączymy dłońmi, aż powstaną grudki. Oprószamy ciasto kruszonką i wkładamy do piekarnika. Pieczemy w temp. 180 C przez ok. 1 godz do lekkiego zarumienia wierzchu. Ciasto oprószamy cukrem pudrem, najlepsze po kilku godzinach w lodówce.
http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ciasto-ucierane-z-owocami-i-kruszonka
12os | min. | 6262kcal |
Limburski placek z owocami
Składniki:
- mąka 300 g
- masło 500 g
- cukier puder 100 g
- woda 30 ml
- cukier 100 g
- cukier waniliowy 16 g
- żółtka 60 g
- budyń waniliowy 12 g
- owoce 600 g
LIMBURSKI PLACEK Z OWOCAMI
ciasto:
300g mąki,
200g masła,
100g cukru pudru,
1-2 łyżki zimnej wody
krem:
300ml mleka,
100g cukru,
2 łyżki cukru waniliowego,
3 żółtka,
1 czubata łyżka budyniu waniliowego (proszku)
+ dodatkowo 600g różnych kwaśnych owoców (wiśnie, porzeczki, jagody, maliny)
Masło posiekać drobno razem z mąką. Do powstałej kruszonki dodać cukier puder i wodę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, owinąć w folię i schłodzić w lodówce przez min. 1 godzinę.
Przygotować krem: 250ml mleka zagotować. W pozostałej ilości mleka rozrobić proszek budyniowy. Jajko i żółtko zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę. Nie przerywając ucierania, cienkim strumieniem wlać gorące mleko. Następnie całość przelać z powrotem do rondla, wlać proszek budyniowy i gotować na małym ogniu, intensywnie mieszając, przez kilka minut, aż krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i odstawić.
Ze schłodzonego ciasta odciąć 1/3 i odłożyć. 2/3 ciasta rozwałkować i wyłożyć formę do tarty o średnicy 28 cm. Jeśli ciasto się kruszy – nic nie szkodzi, można tymi kawałkami szczelnie wylepić formę. Spód ponakłuwać widelcem i włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. Piec 10-15 minut, aż ciasto zrobi się lekko złociste.
Na zapieczony spód wyłożyć krem, a na kremie rozłożyć owoce. Pozostałe 1/3 ciasta rozkruszyć i posypać wierzch ciasta. Piec w 180 ok. 20-25 minut, aż kruszonka zacznie się złocić.
Ciasto kroić dopiero, gdy zupełnie ostygnie.
Odwracane ciastojeżynowe z patelni - Blackberry upside down skillet cake
Składniki:
- mąka 225 g
- proszek do pieczenia 3 g
- sól 1 1⁄2 g
- masło 180 g
- cukier 300 g
- jajka 85 g
- skórka z cytryny 15 g
- mleko 125 ml
- cukier brązowy 70 g
- jeżyny 650 g
- 225 gramów mąki
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- ćwierć łyżeczki soli
- 180 gramów masła w temperaturze pokojowej
- 160 gramów cukru
- 2 jajka w temperaturze pokojowej
- skórka otarta z jednej cytryny
- 125 ml. mleka, również ogrzanego do temperatury pokojowej
- 120 gramów masła
- 70 gramów brązowego cukru
- 650 gramów jeżyn
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Celsjusza. Gdy się grzeje, mieszamy w misce mąkę, proszek do pieczenia i sól. W osobnej misie ucieramy 180 gramów masła, z cukrem, skórką z cytryny i jajami (które dodajemy stopniowo, po jednym). Następnie do cukrowo-maślanej masy dodajemy połowę składników suchych i połowę mleka. Mieszamy dokładnie i dodajemy resztę mąki i mleka... znowu mieszamy i odstawiamy. Resztę czynności robimy na patelni o średnicy 29 cm. (to średnica na górze, przy krawędzi patelni, jeśli mówilibyśmy o średnicy dna, to byłoby to 22 cm.). Roztapiamy masło, i rozsmarowujemy je na całej patelni z bokami włącznie. Wsypujemy brązowy cukier, przesmażamy przez 30 sekund, tak żeby się trochę stopił i zaczął bąblować. Kiedy tak się stanie, wsypujemy jeżyny. Wyłączamy ogień pod patelnią a jeżyny układamy w jednej warstwie. Przekładamy na owoce ciasto i rozprowadzamy je w miarę równo. Wkładamy do pieca i pieczemy przez około 40 minut, dopóki nie będzie ładnie zezłocone. Wyjmujemy z pieca, dajemy odpocząć 5 minut. Po tym czasie nożem oddzielamy brzegi, przykrywamy ciasto talerzem i w rękawicach kuchennych,ostrożnie, ale jednym zgrabnym ruchem, odwracamy. Gotowe.
Ananasowe z kremem budyniowym
- SKŁADNIKI :
- ( blacha 24 x 28 cm )
- BISZKOPT :
- * jajko - 4 szt
- * mąka pszenna - 4 łyżki
- * mąka ziemniaczana - 4 łyżki
- * cukier - 8 łyżek
- * proszek do pieczenia - 1 łyżeczka
- KREM :
- * budyń śmietankowy - 1 op
- * mleko - 1,5 szkl
- * mąka pszenna - łyżka
- * cukier - 2 łyżki
- * masło - 170 g
- * żółtko - 1 szt
- * ananasy z puszki - 200 g
Jak wiecie ( bo już powtarzałam miliony razy ;) ) uwielbiam ciasta budyniowe!
Na zimno … na ciepło …. z owocami i bez … wszystkie!
Gościły już u mnie :
i wiele wiele innych , które nie tylko smakowały rewelacyjnie , ale i pięknie wyglądały!
Dziś mam dla Was kolejne z serii ciast budyniowych – z kremem ananasowym!
Delikatny biszkopt przełożony lekkim , egzotycznym kremem przywodzi nam na myśl ciepłe słońce , wakacje i wspaniałe chwile spędzone na łonie natury!
Szybki , smaczny i łatwy!
Zasmakuje nawet najbardziej wybrednym smakoszom!
Ananasowe z kremem budyniowym
Składniki:
- jajka 170 g
- mąka pszenna 55 g
- mąka ziemniaczana 60 g
- cukier 120 g
- proszek do pieczenia 2 g
- budyń śmietankowy 40 g
- mleko 380 ml
- masło 170 g
- żółtko 1 sztuka
- ananasy z puszki 200 g
- http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/ananasowe-z-kremem-budyniowym
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz