środa, 1 lipca 2015

Fale

Fale Renu (ciasto)

Składniki:
  • mąka 350 g
  • rum 30 ml
  • kakao 20 g
  • jajka 260 g
  • cukier 250 g
  • proszek do pieczenia 6 g
  • cukier waniliowy 16 g
  • wiśnie w syropie 2 opakowania
  • masło 250 g

  • Ciasto:
    - 25 dag masła
    - 25 dag cukru
    - 6 jajek
    - 1 cukier waniliowy (lub aromat - ja dałam rumowy)
    - 35 dag mąki
    - 3 łyżeczki proszku do pieczenia
    - 2 łyżki rumu (nie dodawałam)
    - 2 łyżki kakao
    - 2 słoiki wiśni (po ok. 720 ml każdy)

    Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. 
    Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym , dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną pergaminem , pozostałą część wymieszać z kakao i wylać na ciasto białe. Na wierzchu rozłożyć odcedzone wiśnie , lekko je wciskając. Piec na dużej blasze w temp. 200 st.C. 30 - 40 minut. 

    Krem:
    - 25 dag masła
    - 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
    - 3/4 l mleka
    - kilka łyżek cukru pudru (do smaku)

    Na mleku gotować budyń , ostudzić , od czasu do czasu mieszając , żeby nie zrobiła się na wierzchu "skórka". Masło (wyjęte wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem pudrem (na początek wystarczą 4 łyżki , a potem można sobie dosypać więcej , według upodobań) , następnie dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym cieście.

    Polewa:
    - 20 dag półsłodkiej czekolady
    - 5 dag margaryny

    Czekoladę z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej , dobrze wymieszać , lekko ostudzić i polać wierzch ciasta.

Cappuccino Coffee Cake (ciasto)

Składniki:
  • mleko b.d.
  • proszek do pieczenia 3 g
  • kakao 25 g
  • jajka 130 g
  • cukier 170 g
  • alkohol b.d.
  • mąka pszenna 150 g
  • kawa rozpuszczalna 3 g
  • masło 175 g
  • \appuccino Coffee Cake

    Składniki
    Na ciasto:
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    150 g mąki pszennej
    25 g kakao
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    175 g masła
    170 g cukru
    3 jajka
    Kilka łyżek mleka
    Alkohol (u mnie to była whisky)

    Na krem:
    400 ml śmietany kremówki
    Cukier puder do smaku ( u mnie były to 2 łyżki)
    1 łyżka esencji kawowej (ja rozpuściłam 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w 1 łyżce wody)
    Kakao lub czekolada do dekoracji

    Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm

    Wykonanie:

    Włącz piekarnik na temp. 190 st C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
    Rozpuść łyżeczkę kawy w 2 łyżkach wody i ostudź.
    Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej do dużej miski. Dodaj posiekane miękkie masło, jajka, cukier, rozpuszczoną kawę. Miksuj ok. 2 min. Jeśli jest zbyt twarde dodaj mleko. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lejące. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź. Piec ok. 30 min – trzeba sprawdzać patyczkiem żeby ciasto było upieczone – moje piekło się ok. 45 min z tym, że ja mam piekarnik tylko z grzałką u góry.

    Po upieczeniu wyciągnij ciasto z brytfanki, zostaw do ostygnięcia. Gdy będzie chłodne przekrój na 2 części, obie nasącz alkoholem.

    Śmietanę ubij w wysokim naczyniu z cukrem, gdy będzie gęstnieć dodaj esencję kawową.
    Połowę kremu wyłóż na 1 część ciasta, a drugą udekoruj wierzch. Posyp wierzch kakao lub czekoladą.
    Ciasto najlepsze jest następnego dnia, gdy namoknie i przejdzie.

    Po prostu pycha.

Składniki:
Biszkopt (mój stały przepis z małą zmianą):
4 jajka
1/2 szklanku cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 saszetki czekolady w proszku (polecam dobrą markę, np. Suchard lub Lindt)
aromat rumowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300 g dobrego masła
1/2 szklanki cukru pudru
tabliczka gorzkiej czekolady
szczypta imbiru
kieliszek ajerkoniaku
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła
Przygotowanie biszkoptu:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem, a białka ubij na pianę. Do masy żółtkowej dodaj mąkę z proszkiem, aromat i czekoladę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze jedno żółtko. Do gotowej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe w środku.
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, bo wtedy lepiej się go kroi. Używając przecinaka, przetnij biszkopt na 3 części. Jeżeli ma "górkę", odetnij ją.
Krem: Czekoladę rozpuść na parze i ostudź. Masło utrzyj z cukrem i podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 3/4 czekolady oraz szczyptę imbiru, a do drugiej resztę czekolady i ajerkoniak. Krążki biszkoptu przełóż kremem - najlepiej otoczyć tort obejmą i nakładać kolejne warstwy, wtedy wychodzi równo. Biszkopt można nasączyć, ale ja nie nasączałam i to nie przeszkadzało. Gotowy tort odłóż do lodówki, żeby stężał.
Przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść na parze, wymieszaj, i kiedy zacznie tężeć, posmaruj tort.

Tort czekoladowy (krem)

Składniki:
  • ajerkoniak 50 ml
  • czekolada gorzka 100 g
  • imbir 1 szczypta
  • cukier puder 60 g
  • masło 300 g
  • (biszkopt)

    Składniki:
    • cukier 100 g
    • aromat rumowy b.d.
    • mąka ziemniaczana 110 g
    • czekolada w proszku 3 opakowania
    • proszek do pieczenia 2 g
    • mąka pszenna 90 g
    • jajka 170 g
    • Składniki:
      Biszkopt (mój stały przepis z małą zmianą):
      4 jajka
      1/2 szklanku cukru
      1/2 szklanki mąki pszennej
      1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
      3 saszetki czekolady w proszku (polecam dobrą markę, np. Suchard lub Lindt)
      aromat rumowy
      łyżeczka proszku do pieczenia
      Krem:
      300 g dobrego masła
      1/2 szklanki cukru pudru
      tabliczka gorzkiej czekolady
      szczypta imbiru
      kieliszek ajerkoniaku
      Polewa:
      tabliczka gorzkiej czekolady
      1/2 kostki masła
      Przygotowanie biszkoptu:
      Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem, a białka ubij na pianę. Do masy żółtkowej dodaj mąkę z proszkiem, aromat i czekoladę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze jedno żółtko. Do gotowej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe w środku.
      Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, bo wtedy lepiej się go kroi. Używając przecinaka, przetnij biszkopt na 3 części. Jeżeli ma "górkę", odetnij ją.
      Krem: Czekoladę rozpuść na parze i ostudź. Masło utrzyj z cukrem i podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 3/4 czekolady oraz szczyptę imbiru, a do drugiej resztę czekolady i ajerkoniak. Krążki biszkoptu przełóż kremem - najlepiej otoczyć tort obejmą i nakładać kolejne warstwy, wtedy wychodzi równo. Biszkopt można nasączyć, ale ja nie nasączałam i to nie przeszkadzało. Gotowy tort odłóż do lodówki, żeby stężał.
      Przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść na parze, wymieszaj, i kiedy zacznie tężeć, posmaruj tort.
      Udekoruj.
    • Babka jogurtowa

      Składniki:
      • proszek do pieczenia 4 g
      • jajka 130 g
      • mąka 360 g
      • cukier 200 g
      • jogurt 250 ml
      • olej 130 ml
      • Składniki:
        - 1 kubek jogurtu (mały)
        - 1 kubek (po jogurcie) cukru
        - 2 kubki mąki 
        - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
        - 3 jajka
        - 1/2 kubka oleju 
        - ew. rodzynki , jeśli ktoś lubi

        Jajka roztrzepać widelcem , dodać cukier i jogurt , wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej. Wyłożyć do wysmarowanej i wyścielonej pergaminem blaszki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C.

        Ciasto można polać lukrem lub polewą. 
        U mnie tradycyjnie lukier śmietankowy: ok.1/2 szkl. cukru pudru wymieszać z 1-2 łyżkami mleka i kilkoma kroplami aromatu śmietankowego. 
    • Tort pomarańczowo-czekoladowy (biszkopt)

      Składniki:
      • mąka 235 g
      • proszek do pieczenia 1 g                                            

         (masa czekoladowa)

        Składniki:
        • czekolada 100 g
        • śmietana kremówka200 ml
      • maślanka 260 ml
      • jajka 130 g
      • soda oczyszczona 8 g
      • cukier 360 g
      • kakao 85 g
      • esencja pomarańczowa5 ml
      • skórka z pomarańczyb.d.
      • masło 180 g
      • (masa I)

        Składniki:
        • sok pomarańczowy 380 ml
        • cukier 65 g
        • budyń śmietankowy 40 
        •  (masa II)

          Składniki:
          • cukier b.d.
          • pomarańcze 480 g
          • (masa plastyczna)

            Składniki:
            • cukier 1000 g
            • pianki marshmallows400 g
            • woda 30 ml
    • Biszkopt czekoladowy:

      180 g masła
      360 g cukru
      3 jajka
      łyżeczka esencji pomarańczowej
      235 g mąki
      pół łyżeczki proszku do pieczenia
      1,5 łyżeczki sody
      260 ml maślanki
      85 g kakao
      skórka pomarańczowa
      Masło rozkręcamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jaju i dobrze miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy jajecznej na przemian z maślanką. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut w temp 160 stopni.
      Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części.

      Masa pomarańczowa I:
      1,5 szklanki soku pomarańczowego
      1/3 szklanki cukru
      budyń śmietankowy
      Budyń gotujemy według przepisu na opakowaniu , ale zamiast mleka używamy soku.
      Gorącą masę wykładamy na biszkopt.

      Masa pomarańczowa II:
      Miksujemy 2 pomarańcze (jedną ze skórką, jedna bez), przekładamy do garnka i smażymy z cukrem aż masa będzie gęsta. Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań.
      Ciepła masę wylewamy na masę budyniową.
      Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy masą czekoladową.

      Masa czekoladowa:
      200 ml kremówki ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wystudzoną czekoladą, którą wcześniej rozpuściliśmy w kąpieli wodnej.

      Dekoracja według uznania.
      Ja zrobiłam plastyczna masę wg przepisu, który znalazłam na GP. Jak tylko odnajdę autora, to wkleję link.
      Potrzebujemy:
      400 g marshmallows
      1 kg cukru
      2 łyżki wody
      Pianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody a następnie dodając po trochu cukru zagniatamy masę aż do uzyskania plastycznej konsystencji. Masa nie powinna kleić się do rąk.
      Można ją zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać tak, jak podpowiada wyobraźnia :)
    • http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/tort-pomaranczowo-czekoladowy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz