Fale Renu (ciasto)
Składniki:
- mąka 350 g
- rum 30 ml
- kakao 20 g
- jajka 260 g
- cukier 250 g
- proszek do pieczenia 6 g
- cukier waniliowy 16 g
- wiśnie w syropie 2 opakowania
- masło 250 g
Ciasto:
- 25 dag masła
- 25 dag cukru
- 6 jajek
- 1 cukier waniliowy (lub aromat - ja dałam rumowy)
- 35 dag mąki
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki rumu (nie dodawałam)
- 2 łyżki kakao
- 2 słoiki wiśni (po ok. 720 ml każdy)
Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową.
Masło ucierać z cukrem i cukrem waniliowym , dodając stopniowo po jednym jajku. Następnie wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Połowę ciasta wylać na blachę wyłożoną pergaminem , pozostałą część wymieszać z kakao i wylać na ciasto białe. Na wierzchu rozłożyć odcedzone wiśnie , lekko je wciskając. Piec na dużej blasze w temp. 200 st.C. 30 - 40 minut.
Krem:
- 25 dag masła
- 2 opakowania budyniu waniliowego lub śmietankowego
- 3/4 l mleka
- kilka łyżek cukru pudru (do smaku)
Na mleku gotować budyń , ostudzić , od czasu do czasu mieszając , żeby nie zrobiła się na wierzchu "skórka". Masło (wyjęte wcześniej z lodówki) utrzeć z cukrem pudrem (na początek wystarczą 4 łyżki , a potem można sobie dosypać więcej , według upodobań) , następnie dodawać po 1 łyżce budyniu. Gotowy krem rozsmarować na ostudzonym cieście.
Polewa:
- 20 dag półsłodkiej czekolady
- 5 dag margaryny
Czekoladę z margaryną rozpuścić w kąpieli wodnej , dobrze wymieszać , lekko ostudzić i polać wierzch ciasta.
Cappuccino Coffee Cake (ciasto)
Składniki:
- mleko b.d.
- proszek do pieczenia 3 g
- kakao 25 g
- jajka 130 g
- cukier 170 g
- alkohol b.d.
- mąka pszenna 150 g
- kawa rozpuszczalna 3 g
- masło 175 g
- \appuccino Coffee Cake
Składniki
Na ciasto:
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
150 g mąki pszennej
25 g kakao
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
175 g masła
170 g cukru
3 jajka
Kilka łyżek mleka
Alkohol (u mnie to była whisky)
Na krem:
400 ml śmietany kremówki
Cukier puder do smaku ( u mnie były to 2 łyżki)
1 łyżka esencji kawowej (ja rozpuściłam 1 łyżeczkę kawy rozpuszczalnej w 1 łyżce wody)
Kakao lub czekolada do dekoracji
Piekłam w tortownicy o średnicy 20 cm
Wykonanie:
Włącz piekarnik na temp. 190 st C. Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia.
Rozpuść łyżeczkę kawy w 2 łyżkach wody i ostudź.
Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiej do dużej miski. Dodaj posiekane miękkie masło, jajka, cukier, rozpuszczoną kawę. Miksuj ok. 2 min. Jeśli jest zbyt twarde dodaj mleko. Ciasto powinno być miękkie, ale nie lejące. Przełóż ciasto do tortownicy, wygładź. Piec ok. 30 min – trzeba sprawdzać patyczkiem żeby ciasto było upieczone – moje piekło się ok. 45 min z tym, że ja mam piekarnik tylko z grzałką u góry.
Po upieczeniu wyciągnij ciasto z brytfanki, zostaw do ostygnięcia. Gdy będzie chłodne przekrój na 2 części, obie nasącz alkoholem.
Śmietanę ubij w wysokim naczyniu z cukrem, gdy będzie gęstnieć dodaj esencję kawową.
Połowę kremu wyłóż na 1 część ciasta, a drugą udekoruj wierzch. Posyp wierzch kakao lub czekoladą.
Ciasto najlepsze jest następnego dnia, gdy namoknie i przejdzie.
Po prostu pycha.
Składniki:
Biszkopt (mój stały przepis z małą zmianą):
4 jajka
1/2 szklanku cukru
1/2 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3 saszetki czekolady w proszku (polecam dobrą markę, np. Suchard lub Lindt)
aromat rumowy
łyżeczka proszku do pieczenia
Krem:
300 g dobrego masła
1/2 szklanki cukru pudru
tabliczka gorzkiej czekolady
szczypta imbiru
kieliszek ajerkoniaku
Polewa:
tabliczka gorzkiej czekolady
1/2 kostki masła
Przygotowanie biszkoptu:
Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem, a białka ubij na pianę. Do masy żółtkowej dodaj mąkę z proszkiem, aromat i czekoladę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze jedno żółtko. Do gotowej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe w środku.
Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, bo wtedy lepiej się go kroi. Używając przecinaka, przetnij biszkopt na 3 części. Jeżeli ma "górkę", odetnij ją.
Krem: Czekoladę rozpuść na parze i ostudź. Masło utrzyj z cukrem i podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 3/4 czekolady oraz szczyptę imbiru, a do drugiej resztę czekolady i ajerkoniak. Krążki biszkoptu przełóż kremem - najlepiej otoczyć tort obejmą i nakładać kolejne warstwy, wtedy wychodzi równo. Biszkopt można nasączyć, ale ja nie nasączałam i to nie przeszkadzało. Gotowy tort odłóż do lodówki, żeby stężał.
Przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść na parze, wymieszaj, i kiedy zacznie tężeć, posmaruj tort.
Tort czekoladowy (krem)
Składniki:
- ajerkoniak 50 ml
- czekolada gorzka 100 g
- imbir 1 szczypta
- cukier puder 60 g
- masło 300 g
(biszkopt)
Składniki:- cukier 100 g
- aromat rumowy b.d.
- mąka ziemniaczana 110 g
- czekolada w proszku 3 opakowania
- proszek do pieczenia 2 g
- mąka pszenna 90 g
- jajka 170 g
- Składniki:Biszkopt (mój stały przepis z małą zmianą):4 jajka1/2 szklanku cukru1/2 szklanki mąki pszennej1/2 szklanki mąki ziemniaczanej3 saszetki czekolady w proszku (polecam dobrą markę, np. Suchard lub Lindt)aromat rumowyłyżeczka proszku do pieczeniaKrem:300 g dobrego masła1/2 szklanki cukru pudrutabliczka gorzkiej czekoladyszczypta imbirukieliszek ajerkoniakuPolewa:tabliczka gorzkiej czekolady1/2 kostki masłaPrzygotowanie biszkoptu:Oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj dokładnie z cukrem, a białka ubij na pianę. Do masy żółtkowej dodaj mąkę z proszkiem, aromat i czekoladę. Jeżeli masa będzie zbyt gęsta, możesz dodać jeszcze jedno żółtko. Do gotowej masy dodaj pianę z białek i delikatnie wymieszaj. Przełóż ciasto do tortownicy i piecz przez około 30 minut w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem, czy ciasto jest już gotowe w środku.Biszkopt najlepiej jest upiec dzień wcześniej, bo wtedy lepiej się go kroi. Używając przecinaka, przetnij biszkopt na 3 części. Jeżeli ma "górkę", odetnij ją.Krem: Czekoladę rozpuść na parze i ostudź. Masło utrzyj z cukrem i podziel na dwie części. Do jednej części dodaj 3/4 czekolady oraz szczyptę imbiru, a do drugiej resztę czekolady i ajerkoniak. Krążki biszkoptu przełóż kremem - najlepiej otoczyć tort obejmą i nakładać kolejne warstwy, wtedy wychodzi równo. Biszkopt można nasączyć, ale ja nie nasączałam i to nie przeszkadzało. Gotowy tort odłóż do lodówki, żeby stężał.Przygotuj polewę: czekoladę i masło rozpuść na parze, wymieszaj, i kiedy zacznie tężeć, posmaruj tort.Udekoruj.
Babka jogurtowa
Składniki:- proszek do pieczenia 4 g
- jajka 130 g
- mąka 360 g
- cukier 200 g
- jogurt 250 ml
- olej 130 ml
- Składniki:
- 1 kubek jogurtu (mały)
- 1 kubek (po jogurcie) cukru
- 2 kubki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 jajka
- 1/2 kubka oleju
- ew. rodzynki , jeśli ktoś lubi
Jajka roztrzepać widelcem , dodać cukier i jogurt , wymieszać. Wsypać mąkę z proszkiem do pieczenia, następnie dodać olej. Wyłożyć do wysmarowanej i wyścielonej pergaminem blaszki. Piec ok. 40 minut w temp. 180 st.C.
Ciasto można polać lukrem lub polewą.
U mnie tradycyjnie lukier śmietankowy: ok.1/2 szkl. cukru pudru wymieszać z 1-2 łyżkami mleka i kilkoma kroplami aromatu śmietankowego. Tort pomarańczowo-czekoladowy (biszkopt)
Składniki:- mąka 235 g
- proszek do pieczenia 1 g
(masa czekoladowa)
Składniki:- czekolada 100 g
- śmietana kremówka200 ml
- maślanka 260 ml
- jajka 130 g
- soda oczyszczona 8 g
- cukier 360 g
- kakao 85 g
- esencja pomarańczowa5 ml
- skórka z pomarańczyb.d.
- masło 180 g
(masa I)
Składniki:- sok pomarańczowy 380 ml
- cukier 65 g
- budyń śmietankowy 40
(masa II)
Składniki:- cukier b.d.
- pomarańcze 480 g
(masa plastyczna)
Składniki:- cukier 1000 g
- pianki marshmallows400 g
- woda 30 ml
- Biszkopt czekoladowy:
180 g masła
360 g cukru
3 jajka
łyżeczka esencji pomarańczowej
235 g mąki
pół łyżeczki proszku do pieczenia
1,5 łyżeczki sody
260 ml maślanki
85 g kakao
skórka pomarańczowaMasło rozkręcamy z cukrem na puszystą masę, dodajemy po jednym jaju i dobrze miksujemy. Przesianą mąkę mieszamy z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą i dodajemy do masy jajecznej na przemian z maślanką. Na końcu dodajemy skórkę pomarańczową. Przekładamy ciasto do dużej tortownicy (śr. 24 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy ok. 80 minut w temp 160 stopni.Wystudzony biszkopt kroimy na 3 części.Masa pomarańczowa I:1,5 szklanki soku pomarańczowego
1/3 szklanki cukru
budyń śmietankowyBudyń gotujemy według przepisu na opakowaniu , ale zamiast mleka używamy soku.
Gorącą masę wykładamy na biszkopt.
Masa pomarańczowa II:Miksujemy 2 pomarańcze (jedną ze skórką, jedna bez), przekładamy do garnka i smażymy z cukrem aż masa będzie gęsta. Ilość cukru zależy od indywidualnych upodobań.
Ciepła masę wylewamy na masę budyniową.Przykrywamy drugim biszkoptem i smarujemy masą czekoladową.
Masa czekoladowa:200 ml kremówki ubijamy na sztywną pianę i delikatnie mieszamy z wystudzoną czekoladą, którą wcześniej rozpuściliśmy w kąpieli wodnej.
Dekoracja według uznania.Ja zrobiłam plastyczna masę wg przepisu, który znalazłam na GP. Jak tylko odnajdę autora, to wkleję link.Potrzebujemy:400 g marshmallows1 kg cukru2 łyżki wodyPianki rozpuszczamy w kąpieli wodnej z 2 łyżkami wody a następnie dodając po trochu cukru zagniatamy masę aż do uzyskania plastycznej konsystencji. Masa nie powinna kleić się do rąk.
Można ją zabarwić barwnikami spożywczymi, wycinać dowolne kształty i ozdabiać tak, jak podpowiada wyobraźnia :) - http://zpierwszegotloczenia.pl/przepis/tort-pomaranczowo-czekoladowy
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz